ГоловнаЕкономікаБізнес

Тарифи "Укрзалізниці" на вантажоперевезення зросли на 15%

Кошти від індексації тарифів компанія має намір акумулювати на окремому інвестиційному рахунку.

Тарифи "Укрзалізниці" на вантажоперевезення зросли на 15%
Фото: Макс Требухов

Тарифи на перевезення вантажів залізничним транспортом у межах України проіндексовано на 15%. Відповідний наказ Міністерства інфраструктури опубліковано в газеті "Урядовий кур'єр", і він набув чинності 31 жовтня 2017 року.

Про це повідомляють на сайті "Укрзалізниці".

В.о. голови "УЗ" Євген Кравцов назвав нинішній розмір індексації тарифів "компромісним рішенням, яке визріло протягом тривалого діалогу ПАТ і учасників ринку перевезень". За його словами, всі кошти від індексації тарифів компанія має намір акумулювати на окремому інвестиційному рахунку і буде звітувати про їх використання.

"Кошти від індексації ми спрямуємо, зокрема, на модернізацію, будівництво і придбання рухомого складу, а також інфраструктуру. Програма оновлення рухомого складу до 2021 року передбачає скерувати на ці цілі 108 млрд гривень. Це значні інвестиції, яких довго не мала галузь і які допоможуть стабілізувати її роботу", - сказав Кравцов.

В "УЗ" також зазначають, що востаннє тарифи на вантажоперевезення в Україні підвищували у квітні 2016 року, але ціни на продукцію, яку споживає залізнична галузь, значно зросли.

"2017 року в середньому за рік тарифи на вантажоперевезення зростуть лише на 2,5%. У стратегії розвитку компанії до 2021 року заплановано індексацію тарифів на рівні зростання індексу цін виробників, і при цьому фактично лише 28% потреб "УЗ" будуть покриватися за рахунок зміни тарифу", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, місяць тому Кабінет Міністрів затвердив фінансовий план "Укрзалізниці" на 2017 рік, який передбачає підвищення вантажних тарифів на 22,5%. Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що зростання вантажних тарифів на залізниці може бути меншим. Проти різкого підвищення тарифів на вантажоперевезення виступили майже всі профільні бізнес-асоціації. Пізніше "Укрзалізниця" вирішила підвищити тарифи на 15%, а не на 22,5%, як планувалося.

Пасажирські перевезення у 2017 році не дорожчатимуть, проте в майбутньому УЗ планує розділити далекі пасажирські перевезення на три сегменти - комфорт, стандарт і економ - з різним рівнем цін на квитки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram