ГоловнаЕкономікаДержава

Ціна вугілля на міжнародних ринках не відображена в тарифі в Україні, - радник міністра енергетики

Говорити про те, що сьогодні хтось в Україні платить за вугілля згідно з Роттердамом - не відповідає дійсності

Ціна вугілля на міжнародних ринках не відображена в тарифі в Україні, - радник міністра енергетики
Фото: порт "Южный"

Чинна система тарифоутворення на електричну енергію для ТЕС, так звана формула Роттердам+, не дозволяє відшкодовувати реальні витрати на закупівлю палива за нинішніми цінами. Це пов'язано з тим, що формула відображає не реальні спотові ціни, за якими компанії можуть закупити вугілля, а ціни, середні за останні 12 місяців. Про це в коментарі заявив радник міністра енергетики та вугільної промисловості України, колишній голова Укренерго Костянтин Ущаповський.

Радник міністра підтримав позицію прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана щодо того, що ціна енергетичного вугілля в тарифах, розрахована за формулою, ще жодного разу не відповідала поточними цінами в порту Роттердама.

«Поточна ціна вугілля на міжнародних ринках не відображена в тарифі в Україні. Тобто говорити про те, що сьогодні хтось в Україні платить за вугілля згідно з Роттердамом - не відповідає дійсності. Саме про це говорить прем'єр-міністр - Роттердам+ не задіяний повною мірою. Сьогодні вугілля в тарифі закладено на рівні 2113 грн за тонну, API-2 з урахуванням логістики та коригуванням за якістю - близько 2400, API-4 - близько 2500. Реальні контракти: Центренерго закуповує вугілля більш ніж по 3000 грн», - зазначив він.

За словами Костянтина Ущаповського, говорити про те, що ціна вугілля, розрахована за методикою Роттредам+, на сьогодні завищена - це абсолютно не розуміти реальну ситуацію в галузі.

Нагадаємо, 26 жовтня прем'єр-міністр України Володимир Гройсман під час брифінгу зазначив, що ще жодного разу цифри, які передбачає формула Роттердам+, не були задіяні для розрахунку ціни вугілля в Україні. «За тією інформацією, яку мені дає Мінпаливенерго, ні разу цифри, які передбачає формула Роттердам+, не були задіяні для розрахунку ціни вугілля в Україні. В цьому випадку було багато розмов навколо цього, але вона не була впроваджена насправді», - сказав прем'єр.

3 березня 2016 року НКРЕКП ухвалила постанову №289, в якій затвердила нову методологію розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (ОРЦ). Відповідно до цієї методології, вугільна складова в тарифі на електроенергію заснована на котируваннях вугільного хаба ARA (Роттердам) + доставка в український порт.

Раніше віце-прем'єр з питань енергетики Володимир Кістіон заявив, що відсутність конкретних юридичних наслідків розслідувань Генеральної прокуратури і НАБУ щодо формули Роттердам+ свідчить про її законність.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram