ГоловнаЕкономікаБізнес

Прив'язка до біржового індексу в Роттердамі зрозуміла інвестору, - міжнародні експерти

"Для розвитку ринку електроенергії необхідне прозоре ціноутворення і зрозумілі правила".

Прив'язка до біржового індексу в Роттердамі зрозуміла інвестору, - міжнародні експерти
Фото: business-tv.com.ua

Для розвитку ринку електроенергії необхідне прозоре ціноутворення і зрозумілі правила, і у випадку з ринком вугілля може бути використана прив'язка до індексу біржі в Роттердамі.

Про це заявив Торстен Веллерт, керівник енергетичної Групи з підтримки України Представництва ЄС в Україні, повідомляє "Апостроф".

"Впливові фактори для розвитку ринку електроенергії - це передбачуваність, то, що відбувається з цінами, з тарифоутворенням. Немає Нічого гіршого, якщо в цьому аспекті все змінюється, коли немає прозорості і довіри. Хто тоді буде інвестувати? Що важливо для інвестицій: якщо український ринок бере участь в європейському - тоді і ціни будуть більш стабільні, будуть більш прогнозованими. Тоді інвестору буде зрозумілий весь ринок", - сказав Веллерт.

На його думку, для зрозумілого і прозорого тарифоутворення може бути використана прив'язка до міжнародного індексу. Наприклад, у випадку з ринком вугілля, до індексу біржі в Роттердамі.

"Я думаю, що в прив'язці до індексу (використання "Роттердам +", - ред.) - це непоганий спосіб отримати стабільність. Нічого немає гірше, якщо сьогодні одне рішення, а завтра інше. Система повинна функціонувати і люди повинні бачити, як це працює. Тому що довіри не купиш", - вважає міжнародний експерт.

Радник з енергетики Стратегічної групи радників з підтримки реформ при Кабінеті міністрів Карел Хірман впевнений, що на нормально функціонуючому ринку регулятор не повинен визначати вартість сировини.

"Я можу зрозуміти питання біржової ціни. Роттердам - це об'єктивно велика біржа для європейського ринку. Регулятор на нормальному ринку не повинен визначати вартість сировини. Це питання ринку. Потрібен відкритий зрозумілий ринок - ринок газу, ринок вугілля, ринок нафти", - зазначив Хірман.

На його думку, інвесторам для інвестування в енергоактиви України потрібні зрозумілі правила. І це - не тільки ціноутворення, а й щодо ліцензування діяльності, доступу до потужностей.

Як раніше повідомлялося, Україна зіткнулася з деградацією вугільної галузі, причиною якої експерти вважають ручне управління цінами. У той же час, на думку низки експертів, в умовах дефіциту на ринку вугілля оптимальним способом для визначення справедливої вартості сировини є використання формули в прив'язці до міжнародного індексу біржі в Роттердамі (формула "Роттердам +").

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram