ГоловнаЕкономікаДержава

Росія не виконує своїх зобов'язань у рамках взаємної синхронізації електромереж, - "Укренерго"

"ОЕС України повинні об'єднатися з європейською енергосистемою ENTSO-E".

Росія не виконує своїх зобов'язань у рамках взаємної синхронізації електромереж, - "Укренерго"
Фото: daily.rbc.ua

Російська Федерація де-факто вже не виконує своїх функцій у рамках взаємної синхронізації електромереж і порушує зобов'язання за договором про аварійну допомогу. Про це заявив в.о. директора НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук під час промови на Міжнародному енергетичному форумі «Тиждень Відкритої Енергетики» (Open Energy Week), що цього тижня проходить у Києві.

Говорячи про об'єднання енергосистем України і Європи, пан Ковальчук зазначив, що в електроенергетичному секторі Україна далі залежить від Росії.

«Один з факторів нашої енергозалежності - синхронізація електромереж України, Росії та Молдови. Частоту і потужність у нашій енергосистемі регулює Російська Федерація, як власник більшості генерувальних потужностей. Ми також не маємо можливості вільно торгувати електроенергією в рамках наявного об'єднання, багато інших чинників. Тому ситуація в кожнім разі вимагає змін», - заявив Всеволод Ковальчук і наголосив на необхідності об'єднати ОЕС України з європейською енергосистемою ENTSO-E.

За словами в.о. директора НЕК «Укренерго», альтернативи об'єднанню з ENTSO-E немає. Але угода про синхронне об'єднання з ENTSO-E передбачає, що без Молдови Україна не приєднається до енергосистеми Європи, як і Молдова без України.

«Інтеграція потрібна задля вирішення аспекту безпеки, а також заради економічних вигод, які в майбутньому може отримати економіка України. Передусім має бути технічна інтеграція, створення інфраструктури, яка дозволить об'єднати ринки. У технічному аспекті потрібно досягти відповідності вимогам ENTSO-E - забезпечити самостійне регулювання частоти і потужності, регулювання напруги та реактивної потужності, вжити заходів захисту енергосистеми відповідно до стандартів ENTSO-E та інше», - повідомив Всеволод Ковальчук.

Керівник НЕК «Укренерго» висловив надію, що Україна зможе зробити це менш ніж за 5-6 років, а за 3,5 року зможе дійти до початку тестування в ізольованому режимі.

Форум Open Energy Week - це 5 днів професійної і відкритої дискусії, обміну досвідом і планами розвитку паливно-енергетичної галузі України між досвідченими фахівцями ПЕК, інвесторами, представниками влади та експертами. Модератор Форуму - голова Ради Всеукраїнської енергетичної асамблеї, екс-міністр енергетики України Іван Плачков.

Пряму трансляцію другого дня Форуму можна подивитися за посиланням.

Міжнародний енергетичний форум проходить 23-27 жовтня за адресою: «Гольф Центр Київ»/Гранд Хол, Оболонська набережна, 20.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram