ГоловнаЕкономікаДержава

Іван Міклош: Україні необхідна енергонезалежність

Ми могли домогтися її ще 20 років тому.

Іван Міклош: Україні необхідна енергонезалежність

Для України енергонезалежність не тільки можлива, а й необхідна. Це могло стати реальністю ще 20 років тому, і вже 20 років Україна могла б бути чистим експортером енергоресурсів. Про це в інтерв'ю виданню Бизнес заявив відомий словацький політик і економіст, головний економічний радник прем'єр-міністра України Іван Міклош.

Основна умова досягнення енергонезалежності - це реформа ринку і дерегуляція енергетичних тарифів. Він підкреслив, що Україна має величезний потенціал як третя найбагатша країна в Європі на енергоресурси після Росії та Норвегії.

«Всупереч цьому, аж до Майдану, Україна 50% своїх потреб у газі задовольняла імпортним російським. У ті роки енергетична ефективність української економіки була вдвічі нижчою від російської і вдесятеро нижчою, ніж у найбільш розвинених країнах», - сказав Іван Міклош.

Економічний радник прем'єр-міністра зазначив, що енергоефективність в Україні не поліпшувалася тому, що не було реформ і було регулювання енергетичних тарифів. Відповідно, немає стимулу заощаджувати. «Поки ціни зарегульовані, немає реформ, немає верховенства права і захисту прав інвесторів, інвестори не прийдуть і не будуть вкладати кошти у видобуток енергоресурсів в Україні», - заявив він.

Саме відсутність реформ не дозволяють Україні підвищувати енергоефективність і розвивати власний видобуток, а отже - бути незалежною країною. «Зараз створюються умови для того, щоб усе змінилося.

Ціни вже не зарегульовані, але є інші питання. Наприклад, рента на видобуток газу ще дуже висока і економічно необґрунтована. Уряд знає про це і думає, як її знизити. Є план уряду, який передбачає досягнення енергетичної незалежності до 2020 року», - сказав Іван Міклош.

Нагадаємо, раніше заступник голови МВФ Девід Ліптон заявив, що енергетична політика повинна відповідати програмним зобов'язанням України перед МВФ і рішення деполітизувати цей процес через застосування автоматичних формул має вирішальне значення.

Директор ЄБРР в Україні Шевкі Анджунер підкреслив важливість ринкового ціноутворення для приходу в українську енергетику іноземних інвестицій. «Що важливо - то це ринкові ціни. Це дасть можливість торгувати і конкурувати. Це надасть сектору нове дихання і можливість рухатися», - зазначив директор ЄБРР в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram