ГоловнаЕкономікаБізнес

Кістіон не бачить порушень у формулі "Роттердам+"

"Якщо немає наслідків у правоохоронних органів, значить, у формулі немає порушень".

Кістіон не бачить порушень у формулі "Роттердам+"

Віце-прем'єр-міністр Володимир Кістіон вважає, що в так званій формулі "Роттердам+" немає порушень.

"Відповідні рішення є в рамках Генеральної прокуратури, НАБУ, які теж ставлять під сумнів цю формулу і відповідні дії НКРЕКП. Наслідки? Якщо немає наслідків навіть у правоохоронних органів, значить, у формулі "Роттердам+" немає порушень", - сказав він в інтерв'ю "Економічній правді".

Кістіон сказав, що зараз ціна на вугілля, закладена у вартість електроенергії, нижча від вартості вугілля в хабі, тому питання навколо скасування вартості логістики, яка закладена у формулі, не може бути актуальним.

"Це питання не дуже актуальне, тому що ціна на вугілля, закладена у вартість електроенергії, набагато нижча від вартості вугілля в хабі. Для прикладу: сьогодні в оптовій ринковій ціні електроенергії ціна вугілля закладена на рівні 66 доларів за тонну, а реальна ціна в хабі з літа - 86 доларів за тонну", - додав він.

Нагадаємо, НКРЕКП наприкінці квітня 2016 року почала застосовувати новий порядок формування прогнозної оптової ринкової ціни (ОРЦ) на електроенергію, затвердивши її на другий-четвертий квартали 2016 року. Порядок передбачає визначення ціни вугілля за формулою "вартість у порту Роттердам (API2) плюс вартість доставки в Україну".

За формулою "Роттердам+", вугілля українських виробників купують за ціною палива в нідерландському порту Роттердам (південноафриканське або американське вугілля, транспортоване морем у порт). При цьому до ціни додали ще й уявну вартість перевезення з Роттердама в Україну і перевалку такого вугілля в порту.

З березня 2017 року НАБУ розслідується кримінальне провадження за схемою "Роттердам+". Воно кваліфіковане за ч.2 ст. 364 КК України (Зловживання владою або службовим становищем).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram