ГоловнаЕкономікаБізнес

Snam і Eustream готові взяти в лізинг частину української ГТС

Пропозиція стосується трубопровідного маршруту в Італію.

Snam і Eustream готові взяти в лізинг частину української ГТС
Фото: EPA/UPG

Італійська Snam S.p.A і словацька Eustream a.s. готові взяти в лізинг частину української газотранспортної системи після 2020 року.

Таку пропозицію було зроблено під час Третього газового форуму 12 жовтня 2017 року, пише ZN.ua.

Пропозиція Snam і Eustream зводиться до того, щоб співпрацювати з оператором ГТС України у транспортуванні російського газу через ГТС Словаччини, Австрії, Італії.

Італія - найбільший імпортер російського трубопровідного газу, що постачається в основному через ГТС України і Словаччини.

Ба більше, Snam не так давно викупила 49% акцій австрійського оператора ГТС. Таким чином, трубопровідний маршрут доставки російського газу через Україну, Словаччину та Австрію для Snam і трейдерів ринку Італії є наразі максимально економічно виправданим і вигідним.

Нагадаємо, що на початку вересня глава правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв заявив про інтерес до української ГТС з боку чотирьох світових компаній. У жовтні Україна надала доступ до своєї ГТС польському концерну PGNiG.

Законом "Про ринок природного газу" передбачено можливість залучення інвестора до роботи і управління газотранспортною системою шляхом володіння "до 49% акцій оператора ГТС".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram