ГоловнаЕкономікаДержава

Мінфін підготував трьохетапний план монетизації субсидій

"Зараз ми на першому етапі, який вводить монетизацію на рівні надавачів послуг".

Мінфін підготував трьохетапний план монетизації субсидій
Сергей Марченко
Фото: Макс Требухов

Міністерство фінансів підготувало трьохетапний план монетизації субсидій. Перший етап буде запущено з січня 2018 року.

Про це написав заступник міністра фінансів Сергій Марченко в статті для ZN.ua.

Перший етап включатиме монетизацію розрахунків з субсидій на рівні підприємств - надавачів послуг. На другому етапі - підготовка системи до проведення монетизації субсидій на рівні домогосподарств (створення необхідної інфраструктури, створення єдиного реєстру та бази даних субсідіантів і їх верифікація і т.ін.). На третьому етапі субсидії монетизують на рівні домогосподарств.

"Хтось може сказати, що треба відразу віддати гроші з субсидій домогосподарствам, та ще й бажано готівкою. Але, щоб система працювала прозоро і була впевненість в її справедливості, треба ще провести низку змін, над якими ми працюємо ... Зараз ми на першому етапі, який вводить з нового року монетизацію субсидій на рівні надавачів послуг. Метою цих змін є перехід на прозорі та своєчасні розрахунки "живими" грошима з субсидій між державою і виконавцями послуг", - написав він.

Перший етап реформи, який дозволить перевірити функціонування системи за умови здійснення розрахунків у грошовій формі.

За словами заступника міністра, після опалювального сезону 2017-2018 років планується перевести частину платежів на звичайні поточні рахунки підприємств - постачальників послуг. Такий крок забезпечить ще одну передумову для переходу до вільного ринку - створить можливості для підприємств, які хочуть працювати з населенням, і відкриє шлях до прямого перерахування субсидій домогосподарствам, які самостійно зможуть розраховуватися за комунальні послуги.

"Кінцевою метою Міністерства фінансів є монетизація субсидій на рівні домогосподарств, що буде сприяти енергоефективності та забезпеченню платіжної дисципліни, а також буде простою в реалізації і адмініструванні", - написав Марченко.

Нагадаємо, що Україна взяла на себе зобов'язання перед Міжнародним валютним фондом монетизувати житлові субсидії і пільги для того, щоб приватні газові трейдери могли конкурувати з Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" в постачаннях газу населенню.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram