ГоловнаЕкономікаДержава

Для успішного продовження реформ в енергетичному секторі необхідно об'єднати зусилля всіх гілок влади, - ЄБРР

Завдання ЄБРР - допомогти представникам українських гілок влади сісти за стіл переговорів

Для успішного продовження реформ в енергетичному секторі необхідно об'єднати зусилля всіх гілок влади, - ЄБРР
Фото: http://reform.energy

Комітет Верховної Ради з ПЕК і Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), демонструють бажання продовжувати реформи в енергосекторі України, однак для успішного продовження реформ необхідне об'єднання зусиль усіх гілок влади та співпраця між ними в упровадженні позитивних змін. Про це в інтерв'ю інтернет порталу Енергореформа повідомила заступниця директора ЄБРР в Україні Марина Петров.

На її думку, на нинішньому етапі реформування (енергосектору - ред.) дуже важлива командна робота.

«В енергетиці ми, до речі, спостерігаємо такий злагоджений стиль роботи», - підкреслила вона, зазначивши, що комітет з ПЕК Верховної Ради і Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), демонструють бажання впроваджувати реформи в енергосекторі.

 «Ми бачимо, що з боку регулятора є бажання вводити RAB-регулювання», - сказала вона.

 Марина Петров вважає, що завдання ЄБРР - допомогти представникам українських гілок влади сісти за стіл переговорів і домовитися про продовження реформ в енергосекторі.

 Як раніше повідомляли, НКРЕКП схвалила низку проектів постанов, які необхідні для впровадження ринку електроенергії в Україні. Зокрема, комісія затвердила:

  •     Ліцензійні умови здійснення господарської діяльності з виконання функцій гарантованого покупця;
  •     Ліцензійні умови здійснення господарської діяльності з постачання електричної енергії споживачу;
  •     Правила управління обмеженнями та порядку розподілу пропускної спроможності міждержавних перетинів;
  •     Приблизний договір про доступ до пропускної спроможності міждержавних перетинів (міждержавних електричних мереж України);
  •     Методику визначення доступної пропускної спроможності міждержавних електричних мереж.

Раніше голова НКРЕКП Дмитро Вовк заявляв про випадки "грубого втручання" в роботу комісії. «Урядовий кур'єр» в нахабній письмовій формі визнав ручне регулювання друку постанов комісії і запропонував узгоджувати графік друку з секретаріатом Кабміну», - писав він на своїй Facebook-сторінці.

Закон України «Про ринок електричної енергії», який визначає нову модель роботи енергоринку, набув чинності 11 червня 2017 року. Закон передбачає запровадження ринку електроенергії відповідно до положень Третього Енергетичного пакету ЄС.

Для імплементації положень закону необхідно розробити і затвердити понад 100 нормативно-правових актів. НКРЕКП у серпні цього року затвердила графік їх прийняття. Ключові дати остаточного прийняття окремих нормативних актів - 31 грудня 2017 року й 11 червня 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram