ГоловнаЕкономікаБізнес

Прокуратура розслідує постачання вугілля з ОРДЛО для "Центренерго"

Його можуть оформляти під виглядом російського або південноафриканського.

Прокуратура розслідує постачання вугілля з ОРДЛО для "Центренерго"
Фото: business-tv.com.ua

Червонозаводський районний суд Харкова надав прокуратурі Харківської області доступ до документів і контрактів державної компанії "Центренерго" про імпорт з Росії донбаського контрабандного вугілля під виглядом південноафриканського.

Про це пише "Ліга" з посиланням на рішення суду від 2-5 жовтня.

Кримінальне провадження про незаконні вугільні операції відкрито у квітні в 2017 року за статтею "Зловживання владою або службовим становищем".

Як випливає з судових рішень, посадові особи митного поста "Харків-Центральний" Харківської митниці з метою одержання неправомірної вигоди з листопада 2015 року здійснюють митне оформлення вугілля, видобутого на тимчасово окупованих територіях, під виглядом російського або південноафриканського. Це вугілля постачається, зокрема, для "Центренерго".

Серед компаній, через які оформляли такі угоди, є ціла низка структур, у тому числі державних, які раніше ставали об'єктами журналістських розслідувань. Це "Торговий дім-Ресурс", Державна компанія зовнішньоекономічної діяльності "Укрінтеренерго", вугільна компанія "Краснолиманська", Державна вугільна компанія, "Центренерго".

Ці компанії, на думку слідства, закуповували (і постачали) вугілля , незаконно вивезене з ОРДЛО, за контрактами з Соrtех Sales Limited (Гонконг), Sovewіск Ноlding Limited, Аridа Glоbаl Limited (Гонконг), "РЗ Логістика" і ТОВ "Роснафтовидобуток" (Москва) .

До складу "Центренерго" входять три ТЕС: Вуглегірська (Донецька область), Зміївська (Харківська область) і Трипільська (Київська область). Сумарна проектна потужність ТЕС становить 7 660 МВт, це близько 14% від загальної встановленої потужності України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram