ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ припускає, що пік інфляції було пройдено у вересні

"Головний виклик для нас - не тільки швидко знизити інфляцію, а й зафіксувати її".

НБУ припускає, що пік інфляції було пройдено у вересні
Фото: Сергей Нужненко

Національний банк гадає, що пік інфляції було пройдено у вересні.

Про це сказав в інтерв'ю "Інтерфаксу-Україна" заступник голови Національного банку України Дмитро Сологуб.

"Щодо тих темпів інфляції, які є зараз, то ми вже не раз говорили, що йдемо вище від траєкторії, яку закладали спочатку. Є певне прискорення інфляції: 15,8% за підсумками липня, 16,2% - за підсумками серпня і 16,4% - вересня, але вона явно не галопує. З огляду на те, що в жовтні минулого року у нас інфляція була 2,8% через підвищення тарифів, складно собі уявити, що цього жовтня цифра буде вищою, а це означає, що в річному вимірі за підсумками жовтня інфляція піде вниз", - заявив банкір.

Він сказав, що показник інфляції вже вийшов за межі цільового діапазону (8% +/- 2 п.п. на кінець 2017 року), і це неприємно. Але водночас він додав, що його невиконання не є чимось несподіваним.

"У Чехії, коли вона вводила таку політику на початку 2000-х, досить часто діапазон порушувався. Зараз часто наводять приклад Мексики, яка п'ять перших років не потрапляла в установлений коридор", - сказав Сологуб.

Він упевнений, що інфляційний шок, який країна пройшла у 2014-2015 роках, уже минув.

"Я ще минулого року говорив, що головний виклик для нас - не тільки швидко знизити інфляцію, а й зафіксувати її на прийнятному рівні. Тому що Україна раніше вже мала низькі темпи інфляції, але вона ніколи не мала стабільно низьких темпів інфляції. Першу частину цього завдання ми вирішили, зараз працюємо над другою, і вона складніша, враховуючи всі економічні проблеми", - сказав заступник голови НБУ.

Сологуб додав, що Нацбанк не бачить причини для дуже жорстких монетарних заходів, тому що інфляція не галопує.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram