ГоловнаЕкономікаБізнес

Щоб стати енергонезалежною, Україні необхідно продовжувати реформу енергосектора, - Пеннел

На сьогодні ситуація поліпшилася.

Щоб стати енергонезалежною, Україні необхідно продовжувати реформу енергосектора, - Пеннел
Фото: reform.energy

Усі реформи, які проводить Україна, дуже важливі, але для майбутнього країни особливо важлива реформа енергосектора. Про це заявив заступник директора місії USAID в Україні, Білорусі та Молдові Джон Пеннел в інтерв'ю кореспонденту інтернет-порталу Енергореформа.

"Один із головних моментів, про який потрібно пам'ятати: Україна була залежною від імпорту енергоносіїв. На сьогодні ситуація поліпшилася. Але для того, щоб стати повністю незалежною, Україні необхідно продовжувати реформу енергосектора", - пояснив Пеннел.

За його словами, за останні три роки Україна далеко просунулася на шляху реформування цього ключового сектора економіки, але вона не повинна зупинятися.

На його думку, це стосується тих реформ, які пов'язані з формуванням незалежного регулятора (відповідно до Закону України "Про НКРЕКП", - ред.), з впровадженням ринку електроенергії (згідно із Законом України "Про ринок електричної енергії", - ред.).

"Потрібно обов'язково впровадити всі нормативні акти, які необхідні для імплементації цих законів. Потрібна подальша робота в секторі електроенергії і газу", - зазначив представник американського уряду.

На його думку, українському уряду "всі кроки (щодо реформування енергосектора, - ред.) необхідно робити в координації з Європейським Союзом і американським урядом", щоб зміни відповідали стандартам і вимогам ЄС.

"Адже це буде потрібно Україні для більшої інтеграції з ЄС", - зазначив Пеннел.

Представник USAID погодився з думкою, що є небезпека зупинки реформ і навіть відновлення колишніх правил у енергосекторі. Однак він зазначив, що для незворотності процесу реформ в енергосекторі вони повинні реалізовуватися разом із заходами боротьби з корупцією і "скороченням інтересів олігархів" у цій сфері економіки.

"Реформа енергосектора обов'язково повинна йти разом з боротьбою з корупцією", - наголосив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram