ГоловнаЕкономікаДержава

Пенсійний фонд заборгував казначейству 48 млрд грн, - міністр соцполітики

Заборгованість сформувалася в 2008-2014 роки.

Пенсійний фонд заборгував казначейству 48 млрд грн, - міністр соцполітики
Фото: Макс Левин

Міністр соціальної політики Андрій Рева в інтерв'ю LB.ua сказав, що реальний дефіцит Пенсійного фонду перевищує 141,3 млрл гривень, закладені на дотації в бюджеті в 2017 році.

"З 2008-го по 2014 рік приховано фінансували дефіцит Пенсійного фонду шляхом так званих позик Держказначейства. На загальну суму 48 млрд гривень ... Його (борг, - ред.) ніхто не афішує, але він є. За курсом 8 гривень за долар це було 6 млрд доларів. І дотація 141 млрд гривень із бюджету тільки в цьому році", - пояснив міністр.

Андрій Рева стверджує, що така ситуація склалася після того, як уряд під керівництвом Юлії Тимошенко змінив коефіцієнт страхового стажу з 1 до 1,35 напередодні виборів 2010 року, і тим самим штучно підвищив пенсії. При цьому гроші на збільшений дефіцит Пенсійного фонду пішли з кредиту МВФ, який як виняток дозволив направити частину кредиту безпосередньо в бюджет, а не в золотовалютні резерви, як зазвичай.

"Вона 2 млрд доларів МВФ взяла і направила на латання діри в Пенсійному фонді. Це був 2009 рік, перед виборами", - заявив Рева. Але оскільки дисбаланс у системі залишився, Пенсійному фонду довелося брати в борг гроші з казначейства.

Нагадаємо, минулого тижня в Інституті Горшеніна пройшов круглий стіл за участю міністра соцполітики на тему пенсійної реформи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram