ГоловнаЕкономікаДержава

В.о. голови "Укрспирту" розповів про своє бачення приватизації підприємства

"Укрспирт - це монстр. 80 заводів, тисячі працівників, стоси документів, невирішені питання".

В.о. голови "Укрспирту" розповів про своє бачення приватизації підприємства
Фото: 112.ua

Керівництво державного підприємства "Укрспирт" підтримує законопроект авторства народного депутата Ігоря Лапіна ("Народний фронт"), що передбачає приватизацію підприємства, а не урядовий, оскільки вважає, що в ньому представлена найбільш доречна формула роздержавлення спиртової галузі. Про це в інтерв'ю 112.ua розповів в.о. голови "Укрспирту" Юрій Лучечко. Саме її (формулу, - ред.) підприємство буде відстоювати на комітеті аграрної політики та земельних відносин.

"Вона (формула, - ред.) передбачає роздержавлення спиртової галузі за три етапи. Будьмо чесні, зараз не час огульно виставляти на продаж усю галузь. Адже приватизувати, по-чесному, нічого. "Укрспирт" - це монстр, розумієте? 80 заводів, тисячі працівників, стоси документів, невирішені питання. Кримінальних справ - море. То на одному заводі вилучають документи, то на іншому. Якщо зараз дивитися на "Укрспирт" у юридичній площині, то ми на темному дні океану. Якщо завтра ФДМУ почне розглядати наші майданчики на приватизацію, він зрозуміє, що йому дійсно нічого продати", - розповів в.о. голови підприємства.

"Зате за формулою, передбаченою в законопроекті Лапіна, першими будуть виділені підприємства, де знос основних засобів становить фактично 70%. І це потенційні майданчики для перепрофілювання на виробництво інших видів продукції. Ті підприємства, які можуть бути виставлені на продаж на другому етапі - там робочі руки потрібні. Ми будемо наполягати, щоб там були передбачені інвестиційні зобов'язання, якими буде закріплено за інвестором вимогу збереження робочих місць інженерно-технічного персоналу", - додав Юрій Лучечко.

За його словами, законопроект Лапіна пройшов комітет економічної політики, був схвалений і готовий вийти в сесійний зал.

Перед приватизацією, каже в.о. керівника "Укрспирту", підприємства будуть розділені на категорії.

"Зараз ми проводимо технічний аудит наших підприємств і створюємо систему електронного обліку активів, у якому підприємства будуть розділені за категоріями. Зараз, наприкінці року, передбачена річна інвентаризація. Її результати, зокрема, повинні лягти в основу майбутньої бази електронного обліку підприємств. Ми провели велику технічну нараду з виробничими підрозділами: кожному дали конкретне завдання. Доручили, щоб перед тим, як виїжджати на інвентаризацію, вони передавали на заводи опитувальники. Питання, зокрема, будуть такі: наявність основних засобів, коли підприємство востаннє працювало, яка потужність, що воно виробляло, що може виробляти. Також будуть запитувати про кількість співробітників, штатний розклад, кількість жителів населеного пункту, де розташоване підприємство. Зазначимо основних партнерів виробничих майданчиків (горілчані компанії).

До речі, на 10 жовтня мені вже повинні дати бачення програмістів, як буде виглядати і працювати цей реєстр. Думаю, що в цілому на реалізацію проекту знадобиться не менш ніж 2-3 місяці. Ми вже підготували лист до ФДМУ. Просимо, щоб у цьому процесі взяли участь і його працівники. Ми готові додати до опитувальника їхні запитання", - резюмував Юрій Лучечко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram