ГоловнаЕкономікаБізнес

Ціна українського вугілля повинна бути ринковою, - Волинець

Вугілля, яке купується за кордоном, на 30-40% дорожче, ніж вітчизняне.

Ціна українського вугілля повинна бути ринковою, - Волинець

Ціна вугілля українського видобутку на сьогодні занижена, збільшити видобуток власного ресурсу можна тільки шляхом підняття цін до рівня ринкових. Про це в коментарі заявив голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець, повідомляють "Українські новини". 

При цьому він зазначив, що зараз вугілля, який купується за кордоном, на 30-40% дорожче, ніж вітчизняний. При цьому для збільшення видобутку вітчизняного вугілля в галузь потрібно інвестувати. "На 2018 рік не закладено ні копійки з бюджету на капітальне будівництво і на зниження собівартості вугілля на державних шахтах ... Якщо державної підтримки з бюджету немає, то зрозуміло, що для збалансування ціни, її необхідно піднімати до ринкового рівня", - сказав він.

Михайло Волинець також підкреслив, що сьогодні на критиці ціни українського вугілля (формула Роттердам+ - ред.) багато піаряться. "На цьому багато хто піариться, критикують її безпідставно, не розуміючи її, не орієнтуючись, спекулюють навіть ті, хто тямить. Насправді треба дивитися, які витрати, як вони покриваються. Якщо немає держпідтримки, витрати (на видобуток – ред.) повинні покриватися ціною", - зазначив голова Незалежної профспілки гірників.

Нагадаємо, перший заступник голови АМКУ Марія Ніжнік заявила,, що ціна на вугілля повинна бути ринковою і однаковою як для українських шахт, так і для імпорту.

3 березня 2016 року НКРЭКУ прийняла постанову №289, в якій затвердила нову методологію розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (ОРЦ). Згідно цієї методології, вугільна складова у тарифі на електроенергію заснована на котируваннях вугільного хаба ARA (Роттердам) + доставка в український порт.

Ціна реалізації вугілля для державних шахт встановлюється Міністерством енергетики та вугільної промисловості. 30 серпня ціна була підвищена на 10% з 2000 до 2200 грн для поліпшення ситуації в енергобезпеки країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram