ГоловнаЕкономікаБізнес

Ольшанський порівняв технологію блокчейн з винаходом інтернету

"Як технологія ця штука змінить наше життя радикально".

Ольшанський порівняв технологію блокчейн з винаходом інтернету
Александр Ольшанский
Фото: Макс Требухов

Голова оргкомітету iForum, один з найавторитетніших інтернет-експертів в Україні Олександр Ольшанський вважає, що блокчейн переверне світ так само, як це зробив інтернет.

Про це він сказав на круглому столі в Інституті Горшеніна, присвяченому криптовалютам в Україні.

"Як винаходили інтернет? У 1969 році був ARPANET, у 1981 році винайшли IP-протокол, у 1983 році перейшли на IP, і до 1993 року інтернет існував у вигляді поштових розсилок. Ось ми зараз щодо блокчейну перебуваємо приблизно в той час і обговорюємо питання, чи переверне світ поштова розсилка. Поштова розсилка світ не переверне. криптовалюта - це поштова розсилка, це допотопне застосування надсучасної технології", - вважає Ольшанський.

На його думку, потрібно звертати увагу не на біткойни як продукт, а на технологію, на якій він побудований.

"Ось земельний кадастр перейшов на блокчейн. У чому суть? Раніше будь-який реєстр будувався так: є мін'юст, він має реєстр прав власності на нерухомість, і є нотаріуси, вони вносять до цього реєстру дані. Чому мін'юст не вносить? Тому що якщо мін'юст буде вносити, то тоді там будуть фальсифікації, він заднім числом вашу квартиру перепише Петрову чи Іванову, і ви нічого не доведете, бо реєстр існує в єдиному екземплярі в мін'юсту. Нотаріус - третя незалежна сторона, так вирішували цю проблему протягом тисяч років. Тепер ми отримали блокчейн", - розповів Ольшанський.

Блокчейн влаштовано так, що неможливо сфальсифікувати інформацію, яка занесена в ланцюжок блоків, тому що копія реєстру є в усіх, а транзакції можливі тільки за згодою більшості. Кожен наступний пакет включає посилання на попередній.

"Ніхто не може висмикнути зсередини якийсь запис, і якщо ваша квартира записана на вас, то вона буде записана навічно в цьому ланцюжку блоків", - пояснив експерт.

Ольшанський підкреслив, що в цей ланцюжок можна записувати не тільки інформацію, а й код, який у такому разі буде виконаний незалежно від чийогось бажання, і зупинити виконання цієї програми буде неможливо.

"Ми перебуваємо в цій точці, шукаємо, де це буде застосовуватися. Хтось застосовує для криптовалюти, хтось застосовує для ICO і так далі. Як у будь-якій новій справі, буде мільярд усіляких зловживань, але як технологія... Я пам'ятаю за моє життя тільки одну таку технологію - це винахід інтернету. Як технологія ця штука змінить наше життя радикально", - сказав експерт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram