ГоловнаЕкономікаДержава

Повернення до ручного регулювання цін на вугілля неможливе, - Плачков

На думку екс-міністра палива та енергетики, для підвищення рівня енергонезалежності необхідно залучати в галузь інвестиції.

Повернення до ручного регулювання цін на вугілля неможливе, - Плачков
Фото: Макс Левин

Встановлення ринкового рівня цін на енергетичне вугілля, яке використовується для виробництва електроенергії в Україні, дозволить залучити інвестиції у видобуток цієї сировини, а також інших енергоресурсів, тим самим збільшуючи ступінь енергонезалежності держави. Таку думку в інтерв'ю журналістам висловив екс-міністр енергетики і вугільної промисловості Іван Плачков.

На думку екс-міністра палива та енергетики, для підвищення рівня енергонезалежності необхідно залучати в галузь інвестиції. «Якщо ціна буде ринковою, буде вигідно видобувати вугілля в Україні, то прийдуть інвестори, будуть інвестувати і видобуватимуть вугілля, не буде залежності від імпорту», - підкреслив експерт.

Він також додав, що відмовитися від ринкової формули ціноутворення на вугілля (Роттердам +), яка сьогодні вже впроваджується в Україні, неможливо. «Ми повинні працювати за ринковою ціною. Ринок він все врегулює, поставить все на своє місце», - зазначив Плачков.

«Коли ми говоримо про енергонезалежність, ми говоримо не тільки про вугілля. Це нарощування видобутку і вугілля, і газу, і уранової руди, і первинних енергоресурсів. Потенціал у нас колосальний, тому що Україна видобувала 75 млдр куб. газу, зараз 18. Добували 120 тис. тонн вугілля, а зараз - від 30 до 40, видобувала близько 15 млн тонн нафти, зараз це десь 1-1,5 млн і т.д.», - підкреслив Плачков.

Нагадаємо, раніше міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик завив, що чверть енергетичного вугілля в Україні має імпортне походження. Вугілля імпортується з РФ, ПАР і США.

У свою чергу, перший заступник голови АМКУ Марія Нижник заявила, щоціна на вугілля повинна бути ринковою і однаковою як для українських шахт, так і для імпорту.

3 березня 2016 року НКРЕКП прийняла постанову №289, в якій затвердила нову методологію розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (ОРЦ). Відповідно до даної методології, вугільна складова в тарифі на електроенергію заснована на котуваннях вугільного хаба ARA (Роттердам) + доставка в український порт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram