ГоловнаЕкономікаДержава

ЄБРР назвав приватизацію "одним з найбільших провалів" в Україні

"Така приватизація не в інтересах держави".

ЄБРР назвав приватизацію "одним з найбільших провалів" в Україні
Фото: kapital.kz

Для прискорення зростання економіки і залучення іноземних інвесторів Україні необхідно розблокувати процес приватизації.

Про це заявив керуючий директор Європейського банку реконструкції та розвитку у Східній Європі і на Кавказі Франсіз Маліж, передає "Інтерфакс-Україна".

За його словами, ЄБРР, як і раніше, готовий надати технічну підтримку і для деяких об'єктів виступити покупцем міноритарного пакету акцій. Зокрема, банк можуть зацікавити компанії в енергетичному секторі, а також сільськогосподарські підприємства.

"Результатів (приватизації, - ред.) немає. І це один з найбільших провалів", - заявив Маліж.

За його словами, спроби продати Одеський припортовий завод "з відомим негативним результатом межують з божевіллям", а кілька продажів блокувальних пакетів акцій енергетичних компаній в серпні цього року, "м'яко кажучи, були далекі від міжнародних стандартів", оскільки проводилися фактично на безальтернативних засадах.

"Така приватизація не в інтересах держави", - вважає представник ЄБРР.

На його думку, ситуацію може виправити поданий урядом у Верховну Раду новий законопроект про приватизацію, а також - політична воля.

Говорячи про обсяги вкладень ЄБРР в Україну, представник банку підтвердив його бажання щорічно інвестувати в проекти в країні близько 1 млрд євро.

"Тільки-но інвестиційний клімат покращиться, ми будемо робити більше проектів. Ми хочемо щорічно інвестувати в Україну 1 млрд євро. Але минулого року, на жаль, було лише 600 млн євро, і звичайно, ЄБРР цим не дуже задоволений", - додав він.

Нагадаємо, раніше енергетична спільнота закликала Україну не забороняти приватизацію ГТС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram