ГоловнаЕкономікаДержава

МВФ забракував законопроект про повернення до ручного відшкодування ПДВ

Йоста Люнгман закликав відхилити проект №7115.

МВФ забракував законопроект про повернення до ручного відшкодування ПДВ
Йоста Люнгман
Фото: minfin.com.ua

Міжнародний валютний фонд закликає Верховну Раду не приймати законопроект №7115 про зупинку реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в єдиному реєстрі.

Про це йдеться в листі постійного представника МВФ в Україні Йости Люнгмана, який оприлюднив нардеп Андрій Журжій.

"Введення автоматичної системи відшкодування ПДВ 2016 року разом із запуском нової системи електронних верифікаційних процедур для податкових накладних було ключовим кроком на шляху до модернізації податкового адміністрування, вирішення тривалих проблем з простроченими заявками на відшкодування умов ведення бізнесу. Якщо система перевірки податкових накладних на початку своєї діяльності в липні цього року тимчасово блокувала деякі накладні, то, як ми розуміємо, відтоді систему поліпшено і тільки дуже мала частина всіх ПДВ-накладних нині призупиняється. Ті ж, які таки призупинені, підлягають розгляду протягом 5 днів", - йдеться в листі.

Законопроект №7115 дозволить обласним інспекціям на власний розсуд вирішувати, зупиняти чи ні податкові накладні. Люнгман вважає, що це означатиме розворот реформи, і просить не ухвалювати законопроект.

Законопроект №7115 був зареєстрований групою депутатів на чолі з керівником податкового комітету Ніною Южаніною. Раніше вона заявила, що з бюджету щомісяця крадуть 1 млрд гривень ПДВ.

4 жовтня проти цього законопроекту виступили міністр фінансів Олександр Данилюк і прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Докладно про автоблокування податкових накладних читайте у статті Уляни Яхно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram