ГоловнаЕкономікаБізнес

Набули чинності нові торгові преференції ЄС для України

Частина преференцій набуде чинності з 1 січня.

Набули чинності нові торгові преференції ЄС для України
Фото: EPA/UPG

З 1 жовтня набирають чинності нові торгові преференції Європейського Союзу для України. Тепер експорт з України в Євросоюз більшості видів сільськогосподарської продукції буде проходити без застосування митних зборів, повідомляє прес-служба представництва ЄС в Україні.

Запровадження нових торгових преференцій в найближчому майбутньому дозволить спростити доступ на європейський ринок також для деяких промислових продуктів. "Це важливий знак того, що ЄС і надалі надає відчутну підтримку громадянам України, самій Україні та її реформ в економічній і політичній сферах. Завдяки Регламенту ЄС щодо автономних торгових преференцій Україна в рамках Угоди про асоціацію зможе здійснювати безмитний експорт в ЄС більшого числа сільськогосподарської продукції. Також, відповідно до Угоди про асоціацію, цей Регламент прискорить процес скасування імпортних тарифів ЄС для кількох промислових товарів", - йдеться в повідомленні.

Поки що зняття торгових обмежень стосується тільки декількох видів сільськогосподарської продукції. Експорт української пшениці, ячменю і кукурудзи в Євросоюз без сплати митних зборів стане можливим з 1 січня 2018 року. "Серед сільськогосподарської продукції Україна отримає можливість збільшити число безмитного експорту в ЄС пшениці, кукурудзи, ячменю, вівсяних і ячмінних круп і гранул. Ця пропозиція також буде сприяти безмитному експорту в ЄС великої кількості томатів, натурального меду і виноградного соку. Від цих торгових преференцій виграють також експортери промислової продукції. Зокрема, це українські виробники взуття, добрив, виробів з алюмінію і побутової електроніки", - заявили в представництві Євросоюзу.

17 липня Рада ЄС схвалила розширення торгових преференцій для України, які включають додаткові квоти на імпорт за нульовим тарифом для деяких сільськогосподарських продуктів: меду (на 2,5 тис. тонн), оброблених томатів (на 3 тис. тонн), виноградного соку (на 500 тонн), пшениці (65 тис. тонн), кукурудзи (на 625 тис. тонн), круп та гранул деяких зернових (на 7,8 тис. тонн), вівса (4 тис. тонн), ячменю (325 тис. тонн).

Крім того, рішення передбачає повне зняття імпортних мит на кілька промислових товарів, таких як добрива, барвники, пігменти та інші фарбувальні речовини, взуття, мідь, алюміній, а також обладнання для телебачення і звукозапису.

ЄС є найбільшим торговим партнером України, в той час як Україна займає лише 0,8% торгового ринку Євросоюзу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram