ГоловнаЕкономікаДержава

Використання даних API2 (Роттердам+) відповідає закону "Про ціни і ціноутворення", - МЕРТ

Гройсман доручив профільним відомствам розібратися з формулою ціноутворення в тепловій енергетиці.

Використання даних API2 (Роттердам+) відповідає закону "Про ціни і ціноутворення", - МЕРТ
Фото: business-tv.com.ua

Використання даних світових бірж відповідає закону "Про ціни і ціноутворення". Такого висновку дійшли учасники засідання з представниками центральних органів виконавчої влади за дорученням прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, пише Delo.UA з посиланням на прес-службу Міністерства економічного розвитку та торгівлі.

Після критики деяких експертів і депутатів єдиної політики ціноутворення на енергоресурси, прем'єр-міністр Володимир Гройсман доручив профільним відомствам розібратися, зокрема, з формулою ціноутворення в тепловій енергетиці. У зв'язку з цим віце-прем'єр-міністр Степан Кубів провів нараду з віце-прем'єром Володимиром Кістіоном, міністром енерговуглепрому Ігорем Насаликом, головою НКРЕКП Дмитром Вовком, головою регуляторної служби Ксенією Ляпіною, представниками Мінекономрозвитку та ДФС.

"Учасники засідання дійшли висновку, що використання даних світових бірж, у тому числі - API2, є раціональною практикою. Тим паче, що ст. 4 Закону України "Про ціни і ціноутворення" говорить про те, що ціни на внутрішньому ринку повинні орієнтуватися на рівень цін на світовому ринку", - пише видання.

Як повідомляли, постановою НКРЕКП №289 від 03.03.2016 затверджено "Порядок формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії", згідно з якою ціна вугілля розраховується за принципом: "середньозважений за 12 місяців індекс API2 (порт Роттердам) доставка і перевалка - дисконт на різницю в калорійності між імпортним і українським вугіллям".

Антимонопольний комітет 26 вересня 2017 року організував круглий стіл "Шляхи вирішення проблемних питань, які стримують формування конкурентних відносин на ринках електроенергії. Перший заступник голови АМКУ Марія Нижник завила, що ціна на вугілля повинна бути ринковою і однаковою як для українських шахт, так і для імпорту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram