ГоловнаЕкономікаБізнес

Голова "Укрнафти" попередив про загрозу її банкрутства

Роллінс підозрює Держгеонадра в корупції.

Голова "Укрнафти" попередив про загрозу її банкрутства
Марк Роллинс

Голова "Укрнафти" Марк Роллінс вважає, що відмова Держгеонадр продовжувати компанії ліцензії на користування надрами загрожує їй банкрутством.

"Маємо проблему з продовженням дев'яти спецдозволів цього року і 27 наступного. Це не просто комерційна проблема, де ми можемо втратити об'єм видобутку і гроші. Є загроза існуванню "Укрнафти", компанії загрожує банкрутство", - сказав він в інтерв'ю РБК-Україна.

Роллінс стверджує, що компанія виконала всі умови для продовження ліцензій, виграла два позови до Держгеонадр на спецдозвіл, які закінчуються цього року, але керівник відомства все одно не підписує наказ про продовження. "Допускаю, що може йтися про корупцію або політичне втручання", - заявив топ-менеджер.

За оцінками голови "Укрнафти", 75% втрат від зупинки видобутку припадає на державу як акціонера і одержувача податків. Крім того, це також вплине на фінансовий стан НАК "Нафтогаз України".

"Думаю, це також матиме катастрофічні наслідки для країни, з погляду енергетичної безпеки та платіжного балансу. Якщо компанія перестане існувати, весь обсяг нафти і газу необхідно буде імпортувати. Україна вже і так платить за імпорт нафти і нафтопродуктів практично удвічі більше, ніж за імпорт газу", - заявив він.

"Крім того, ми вже оголосили про скорочення інвестиційної програми. Якщо проблема не буде вирішена, у нас буде негативний фінансовий результат і ми навіть не зможемо виплачувати поточні податкові зобов'язання", - додав Роллінс. Це призведе до того, що нинішній податковий борг у розмірі 13 млрд гривень (ДФС оцінює його в 15,7 млрд гривень) буде тільки збільшуватися.

Нагадаємо, що саме через податковий борг компанії не продовжують ліцензії.

"Укрнафта" є найбільшою нафтовидобувною компанією країни. НАК "Нафтогаз України" належить 50% + 1 акція "Укрнафти", групі компаній, пов'язаних з колишніми акціонерами ПриватБанку, - близько 42% акцій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram