ГоловнаЕкономікаДержава

Fitch: програма МВФ для України важливіша, ніж розміщення єврооблігацій

Офіційні кредитори залишаються наріжним каменем як зовнішнього фінансування України, так і прихильності реформам.

Fitch: програма МВФ для України важливіша, ніж розміщення єврооблігацій
Фото: sostav.ru

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings вважає, що для України важливо продовжувати рух за програмою співпраці з Міжнародним валютним фондом, незважаючи на успішне розміщення єврооблігацій.

"Повернення України на міжнародний ринок позик знижує ризик рефінансування і збільшує резерви, підтримуючи суверенний кредитний профіль країни, але офіційні кредитори (головним чином МВФ) залишаються наріжним каменем як зовнішнього фінансування України, так і її прихильності реформам", - ідеться в заяві агентства.

Україна залучила 3 млрд доларів під 7,375% за рахунок розміщення 15-річних облігацій у понеділок. За даними Мінфіну, випуск привернув увагу 350 інвесторів на 9,5 млрд доларів.

"Високий попит свідчить про прогрес, досягнутий українською владою в усуненні економічних дисбалансів і зміцненні макроекономічної політики країни. Угода знижує ризик рефінансування, оскільки частина виручки буде використана для викупу 1,6 млрд доларів паперів із терміном погашення в 2019-му і 2020 роках. І це ще більше збільшить резерви, які в серпні зросли до 18 млрд доларів з 15,4 млрд доларів у січні, частково через останню виплату МВФ (1 млрд доларів після завершення третього огляду програми в квітні) другого траншу програми макрофінансової допомоги ЄС у розмірі 600 млн євро і продажу засобів резидентам", - повідомляє Fitch.

Нагадаємо, в березні 2015 року МВФ відкрив чотирирічну програму EFF для України на суму $17 млрд. Вона передбачала проведення щоквартального перегляду програми і виділення Києву в 2015 році чотирьох траншів, у 2016 році - ще чотирьох. Насправді Україна отримала тільки чотири транші, а терміни їх виділення затягнулися.

Перший транш на $5 млрд Україна отримала в березні 2015 року, другий на $1,7 млрд у серпні 2015 року, третій на $1 млрд у вересні 2016 року, четвертий на $1 млрд у квітні 2017 року.

Міністерство фінансів розраховує, що Україна отримає п'ятий транш у рамках Міжнародного валютного фонду після прийняття пенсійної реформи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram