ГоловнаЕкономікаДержава

Пасенюк: інвестиції - ключовий фактор зростання економіки

Найперспективнішими галузями для інвестування в найближчі два роки фінансист вважає сільське господарство, інфраструктуру та енергетику. 

Пасенюк: інвестиції - ключовий фактор зростання економіки
Фото: forbes.ua

Внутрішні й зовнішні інвестиції  є ключовим фактором, який може забезпечити зростання економіки в найближчі роки, а нинішній їх рівень є недостатнім для забезпечення відчутного розвитку. Про це заявив керівний партнер інвестиційної групи ICU Макар Пасенюк у своєму виступі на Українському фінансовому форумі в Одесі (Ukrainian Financial Forum 2017), пише РБК-Україна. 

За його словами, рівень інвестицій в основний капітал за другий квартал поточного року становив 15.4% від ВВП, що є вищим, ніж 15.1% загалом за 2016 рік і 13% роком раніше, і вказує на висхідну тенденцію. Однак рівень, необхідний для забезпечення економічного зростання, фінансист оцінює не менше ніж на 20-25% від ВВП щороку.

Перевага має віддаватися прямим інвестиціям перед борговим фінансуванням, а з погляду валюти - перевага має бути фінансовим інструментам номінованим у гривні проти іноземної валюти, що знижує валютний ризик для економіки загалом та її суб'єктів.

Найперспективнішими галузями для інвестування в найближчі два роки фінансист вважає сільське господарство, інфраструктуру та енергетику - сектори в яких Україна має глобальну конкурентну перевагу або розвитку яких вона потребує для забезпечення довгострокової економічної стійкості.

«Ринкові тарифи і прозорі незмінні правила створять умови для приходу інвестицій у видобуток, транспортування і дистрибуцію газу, нафти, вугілля, електроенергії. А розвиток конкуренції в цих секторах забезпечить мінімальні ціни для споживачів, при цьому наблизивши Україну до енергетичної незалежності», - зазначив керівний партер ICU.

Колосальним резервом для залучення інвестицій Макар Пасенюк назвав ринок землі сільськогосподарського призначення, який має бути сформований після завершення земельної реформи. Потенційний обсяг інвестицій, отриманий від продажу землі, що є в державній власності, він оцінив на 15-20 мільярдів доларів США. Формування ринку, вважає фінансист, могло б початися із земель у державній власності.

Український ринок енергетики є другим за величиною резервом для залучення інвестицій і до того ж потребує їх для запобігання техногенним катастрофам та забезпечення сталого зростання в майбутньому. У генерувальних і передавальних потужностей термін експлуатації вичерпано на 70% -80%. Необхідний обсяг інвестицій для відновлення термінів експлуатації оцінюється на 15-20 мільярдів доларів США.

Підвищити активність українського фінансового сектору та його залученість в інвестиційну діяльність, на думку експерта, має завершення процесу чищення балансів фінустанов від неякісних активів.

Правосуддя та наявність прозорих і незмінних правил гри Макар Пасенюк назвав системним фактором для зростання інвестицій.

«Тому одним з пріоритетів для всіх має стати судова реформа, яка забезпечить реальний захист прав власності й неупередженість ухвалених судами рішень», - наголосив він.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram