ГоловнаЕкономікаФінанси

В Україні спостерігається великий дефіцит іноземних інвестицій, - експерти

Обмаль прямих іноземних інвестицій в інші галузі відображає численні системні проблеми українського ринку. 

В Україні спостерігається великий дефіцит іноземних інвестицій, - експерти
Фото: rusconsalting.ru

В українській економіці спостерігається невелике пожвавлення, проте для її подальшого зростання необхідний приплив іноземних інвестицій. Одним з важливих напрямків при цьому можуть стати інвестиції в банківський сектор. Таку думку висловили експерти, коментуючи виданню  Realist  ситуацію з припливом закордонного капіталу в Україну.

"Очевидно, що інвестиції в банки впливають на економіку з мультиплікатором. Долар, вкладений у капітал, дає можливість банкам забезпечувати до десяти доларів кредитної підтримки економіки. Тому значення інвестицій в українські банки не можна недооцінювати. Проте мізерність прямих іноземних інвестицій в інші галузі відображає численні системні проблеми українського ринку, з якими стикаються і банки: відсутність верховенства закону і гарантій недоторканності інвестицій, порушення конкурентного середовища, обмеження на транскордонний рух капіталу", - констатує СЕО Альфа-Банку Україна Іван Світек.

На сьогодні Україна може бути привабливою для тих інвесторів, які зацікавлені в довгостроковому інвестуванні. Для України ж це вигідно тим, що ресурси, які прийшли в банки, живлять інші бізнеси.

"Український банківський сектор може бути привабливий для тих гравців, хто хоче зробити ставку або на Україну та її зростання в макроперспективі, або для тих, хто хоче спробувати спеціалізовані бізнес-моделі, наприклад, пов'язані з інтернетом, аграрним бізнесом, малим бізнесом і под. Купівля банку - це дуже дороге задоволення та серйозна інвестиція, і ті, хто буде проводити операції з купівлі банків на українському ринку, стануть серйозними гравцями, зацікавленими в довгостроковій інвестиції", - говорить голова правління Правекс Банку Тарас Кириченко.

Поки ж, вважають деякі експерти, обсяги інвестицій в Україну є явно недостатніми.

"Незважаючи на те, що відбувається в економіці пожвавлення, Україна досі відчуває дефіцит іноземних інвестицій. Нетто-приплив прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в Україну за підсумками першого півріччя 2017 року становить $ 1,5 млрд, тоді як за аналогічний період 2016 року він дорівнював $ 2,1 млрд. Тобто, незважаючи на зростання економічної активності, приплив іноземних інвестицій навіть не стагнує, а загасає", - зазначає Іван Світек.

Виконавчий директор банківської асоціації НАБУ Олена Коробкова має іншу думку, вона зазначає, що закордонні бізнесмени збільшують кількість інвестицій в Україну. Втім, за її словами, український банківський сектор при цьому залишається малопривабливим для іноземних інвесторів.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram