ГоловнаЕкономікаФінанси

Рада НБУ затвердила грошово-кредитну політику на 2018 рік

Основна мета - стабільність гривні за рахунок цінової стабільності.

Рада НБУ затвердила грошово-кредитну політику на 2018 рік
Фото: пресс-служба НБУ

Рада Нацбанку в понеділок затвердила основні положення грошово-кредитної політики на 2018 рік і середньострокову перспективу. Про це повідомив голова ради Богдан Данилишин.

У документі йдеться, що Національний банк України планує і надалі дотримуватися режиму інфляційного таргетування. Основною метою НБУ є забезпечення стабільності грошової одиниці України шляхом досягнення і підтримки цінової стабільності в державі.

Збереження купівельної спроможності гривні відбуватиметься завдяки підтримці в середньостроковій перспективі (від 3 до 5 років) низьких, стабільних темпів інфляції, що вимірюються індексом споживчих цін. Рада НБУ наполягає, що рівень інфляції поступово повинен знизитися до середньострокової мети 5%.

Досягнення поставлених інфляційних цілей сприятиме забезпеченню очікуваних темпів зростання реального ВВП, який відповідно до прогнозних показників уряду та НБУ в 2018 році повинен прискоритися до 3%, а з 2019 року - до 4%.

Валютно-курсова політика буде підтримувати зусилля НБУ щодо досягнення пріоритетної мети. Регулятор буде дотримуватися режиму плаваючого обмінного курсу, маючи на увазі, що грошово-кредитна (монетарна) політика не буде спрямована на досягнення певного рівня або діапазону обмінного курсу.

Також перед Нацбанком ставиться завдання щодо створення умов, які стимулювали би кредитування економіки.

"Водночас тільки дій Національного банку, спрямованих на створення стимулів для розширення кредитування реального сектора економіки, недостатньо для забезпечення стійких темпів економічного зростання впродовж тривалого періоду. Потрібен перехід до моделі інноваційного економічного розвитку і досягнення на початкових етапах не так кількісних цілей економічного зростання, як якісних зрушень в економіці", - повідомляє рада НБУ.

Для досягнення цих цілей потрібні скоординовані дії усіх органів влади на різних рівнях і концентрація інвестиційної активності в перспективних у довгостроковому періоді галузях.

Нагадаємо, минулого року основні положення кредитно-грошової політики вдалося затвердити тільки наприкінці грудня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram