ГоловнаЕкономікаДержава

Україна має зберегти ринкові механізми ціноутворення на енергоресурси, - МВФ

Енергетична політика повинна відповідати програмним зобов'язаннями, вважає голова фонду.  

Україна має зберегти ринкові механізми ціноутворення на енергоресурси, - МВФ
Дэвид Липтон
Фото: www.snapthepix.com

Енергетична політика має залишатися відповідною до програмних зобов'язань України перед Міжнародним валютним фондом (МВФ). Про це в інтерв'ю "Економічній правді" заявив перший заступник голови МВФ Девід Ліптон. Він зазначив, що нині основна увага уряду має бути зосереджена на пенсійній реформі, заходах щодо прискорення приватизації та забезпеченні конкретних результатів у боротьбі з корупцією. "Не менш важливо, щоб фіскальна й енергетична політика залишалася відповідною до програмних зобов'язань", - заявив заступник голови МВФ. Щодо енергетичної політики, ключовий фокус МВФ залишається на збереженні конкретних ринкових механізмів ціноутворення на енергоресурси. "Рішення деполітизувати цей процес через застосування автоматичної формули має вирішальне значення, і ми очікуємо, що уряд буде дотримуватися цього зобов'язання", - наголосив він.

Відповідаючи на питання про виділення наступних траншів, Ліптон зазначив, що зараз МВФ має побачити реальність проведених реформ. "Рада виконавчих директорів МВФ повинна переконатися, що Україна має прогрес із впровадженням плану реформ", - наголосив представник МВФ.

1 липня 2017 року Міністерство енергетики та вугільної промисловості України мало опублікувати нову ціну на газ на опалювальний сезон 2017/2018 рр. Однак у міністерстві не надали подібних розрахунків, а прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що ціна на газ підвищуватися не буде. Віце-прем'єр-міністр Володимир Кістіон заявив, що уряд планує переглянути формулу ціноутворення на газ в Україні і використовувати за розрахунковий період шість місяців (весна-літо), а не рік. Національне антикорупційне бюро України має намір вивчити ситуацію із законністю використання ринкових механізмів ціноутворення на енергоресурси: формули розрахунку ціни газу (Дюссельдорф +) і ціни вугілля (Роттердам +).  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram