ГоловнаЕкономікаДержава

НБУ очікує уповільнення інфляції до кінця року

"Разом з тим, цьогоріч інфляція знизиться повільніше, ніж передбачалося".

НБУ очікує уповільнення інфляції до кінця року
Фото: Flickr НБУ

Національний банк вважає, що зростання інфляції в річному вимірі, яке спостерігається останні кілька місяців, найближчим часом зміниться її зниженням.

Про це йдеться в прес-релізі НБУ за підсумками засідання правління, присвяченого питанням монетарної політики.

"У період до кінця поточного року показник інфляції в річному вимірі матиме тенденцію до уповільнення. Перш за все - з огляду на високу базу порівняння минулого року, очікувану помірну волатильність обмінного курсу і згасання ефектів "інфляційних сюрпризів". Разом з тим, цьогоріч інфляція знизиться повільніше, ніж передбачалося в липневому прогнозі (до рівня 9,1%). Відповідно, інфляція більш суттєво відхилиться від центральної точки цільового діапазону 8% +/- 2 п.п. на кінець 2017 року", - заявили в НБУ.

Регулятор наголошуєє, що за останні місяці зросли ризики посилення фундаментального тиску на ціни в середньостроковій перспективі, зокрема з боку споживання. Вони і так помітно зросли на тлі підвищення зарплат, а очікуване зростання пенсій і бюджетних витрат ще більше підвищить його.

З урахуванням цих ризиків правління НБУ вирішило не знижувати облікову ставку і залишити її на рівні 12,5%. А наприкінці жовтня буде переглянуто прогноз щодо інфляції.

Нагадаємо, облікова ставка на рівні 12,5% була встановлена Нацбанком ще наприкінці травня 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram