ГоловнаЕкономікаДержава

Міненерго заявило про зниження ціни на скраплений газ у найкоротші терміни

Оптові ціни на скраплений газ знизилися майже на 25%.

Міненерго заявило про зниження ціни на скраплений газ у найкоротші терміни
Фото: Сегодня

Міністерство енергетики та вугільної промисловості заявляє, що роздрібна ціна на скраплений газ повинна знизитися до 12,2 гривень за літр у найкоротші терміни.

Про це йдеться в листі департаменту нафтогазового комплексу міністерства, розісланого Кабінету Міністрів, Міністерству економічного розвитку і торгівлі, Антимонопольному комітету, Українській асоціації зрідженого газу і Нафтогазовій асоціації.

Міненерго інформує про біржові аукціони з продажу скрапленого газу на внутрішньому ринку (продавець - ПАТ "Укргазвидобування" і ПАТ "Укрнафта"),що відбулися, і за результатами яких було продано весь заявлений обсяг скрапленого газу.

Зокрема, на аукціоні №73 - 6 245 тонн за середньою ціною 23 150 гривень/тонна (12,2 - 12,7 гривень/л), і на аукціоні №43 - 4 680 тонн за середньою ціною 20 525 гривень/тонна (10,9 - 11,3 гривень/л).

"З огляду на динаміку істотного (майже на 25%) зниження оптових цін на скраплений газ, є об'єктивні підстави для пропорційного зниження роздрібних цін на цей вид палива в найкоротші терміни", - наголошується в листі.

Повідомляється, що при оптових цінах 29 тис. гривень/тонна роздрібна ціна становила 16,5 гривень/л. За розрахунками міністерства, при наявних оптових цінах роздрібна ціна повинна знизитися до 12,2 гривень/л.

Відзначається, що середні роздрібні ціни на скраплений газ СПБТ в середу, 13 вересня, в порівнянні з вівторком, 12 вересня, знизилися на 0,8%, або на 12 копійок до 15,07 гривень/літр.

На початку вересня Антимонопольний комітет порушив справу за ознаками антиконкурентних узгоджених дій на ринку скрапленого газу, а в кінці серпня АМКУ почав розслідування підвищення цін на скраплений газ.

Нагадаємо, з кінця липня по 28 серпня ціна автогазу в великих мережах у Києві виросла в середньому на 5 грн/л і перевищила відмітку в 16,5 грн/л. Це рекордні ціни для України. Попередній пік- 13,2 грн/л - зафіксовано у вересні 2016 року.

Основним фактором подорожчання аналітики називають брак ресурсу. У двадцятих числах серпня в багатьох роздрібних мережах автогаз ситуативно знімався з продажу або продавався за талонами.

У кінці серпня ситуацією зацікавився уряд. 29 серпня прем'єр-міністр Володимир Гройсман провів нараду з представниками галузевих асоціацій та компаній-операторів ринку скрапленого газу, на якому обговорювалися причини різкого зростання цін на автогаз. Цього ж дня АМКУ оголосив про початок розслідування. 30 серпня ситуацію прокоментував президент Петро Порошенко, висловивши впевненість, що в другій половині вересня роздрібні ціни на газ знизяться.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram