ГоловнаЕкономікаДержава

Стокгольмський суд заслухає позов Коломойського до України на $4,7 млрд на початку 2018

"Приват" хоче компенсувати втрату впливу на "Укрнафту". 

Стокгольмський суд заслухає позов Коломойського до України на $4,7 млрд на початку 2018
Игорь Коломойский
Фото: Макс Левин

Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма проведе слухання за позовом пов'язаних з Ігорем Коломойським міноритарних акціонерів "Укрнафти" до України на $4,7 млрд 19-26 лютого 2018 року.

Про це пише "Інтерфакс-Україна" з посиланням на проспект євробондів України.

Позов проти України анонсувався ще в січні 2015 року, коли парламент ухвалив законопроект №1310, згідно з яким було внесено принципову поправку до закону про акціонерні товариства, що дозволяє провести збори акціонерів при кворумі 50% плюс одна акція. Це дало змогу державі повернути контроль над "Укрнафтою".

Пізніше міноритарні акціонери "Укрнафти", підконтрольні групі "Приват" Ігоря Коломойського (Littop Enterprises, Bridgemont Ventures, Bordo Managament), подали позов проти України до Стокгольмського арбітражу.

Кіпрські компанії стверджують, що, на їхню думку, існують чотири основні причини для позову до України: експропріація газу, видобутого ВАТ "Укрнафта" або купівля такого газу за заниженими цінами з боку НАК "Нафтогазу України" протягом декількох років; зміна корпоративної структури ПАТ "Укрнафта" внаслідок зміни кворуму для проведення загальних зборів акціонерів із 60% до 50%; відсторонення осіб, призначених інвесторами, від управління "Укрнафтою"; збільшення рентної плати за використання надр.

Мін'юст України у справі проти міноритаріїв "Укрнафти" залучив британську юрфірму Latham & Watkins. 50% + 1 акція "Укрнафти" належить НАК Нафтогаз України, по 13,6% - компаніям Littop Enterprises Limited і Bridgemont Ventures Limited і 12,9% - Bordo Management Limited. 9,9% акцій компанії належать іншим акціонерам.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram