ГоловнаЕкономікаБізнес

Курченко експортував з РФ металопродукції ОРДЛО на $71 млн

Загальний обіг компанії Сергія Курченка з березня 2017 року становив $222,6 млн.

Курченко експортував з РФ металопродукції ОРДЛО на $71 млн
Фото: zn.ua

ТОВ "Компанія Газ-Альянс" (Нижній Новгород), підконтрольна українському підприємцеві-втікачу Сергію Курченку, в червні-серпні експортувала з Росії чавун і іншу металопродукцію на загальну суму $70,6 млн, вироблену на металургійних підприємствах, захоплених бойовиками на окупованих територіях Луганської та Донецької областей.

Про це свідчать дані митних декларацій, які є в розпорядженні LIGA.net.

Наприкінці червня ТОВ "Компанія Газ-Альянс" почала експорт готової продукції, виробленої, зокрема, на Єнакіївському металургійному заводі, який входить до групи "Метінвест" Ріната Ахметова і Вадима Новинського. Спочатку цю продукцію вивозить з окупованих територій до Росії південно-осетинська компанія ЗАТ "Зовнішторгсервіс", в управлінні якої є захоплені бойовиками підприємства на Донбасі. Після чого продукцію переоформляють на "Компанію Газ-Альянс", яка безпосередньо здійснює експортні операції.

У митних деклараціях не вказані пункти поставки товару, а також країни призначення і покупці.

"Компанія Газ-Альянс" експортує гарячокатані і ковані прутки, а також нелегований чавун. З червня по вересень на експорт було поставлено близько 121 тис. тонн чавуну на суму $34,9 млн, а також близько 86,8 тис. тонн прутків на суму $35,7 млн.

Фото: biz.liga.net

Також "Газ-Альянс" продовжує постачати на експорт у треті країни вивезений із Донбасу антрацит. З березня цього року обсяг таких поставок становив 142 тис. тонн на $10 млн.

За всіма експортно-імпортними операціями компанія працює в зв'язці з ЗАТ "Зовнішторгсервіс". Загальний обіг цих компаній з початку їх діяльності (з середини березня 2017 року) становив $222,6 млн, з урахуванням поставок руди на металургійні заводи в ОРДЛО.

Єдиним власником "Газ-Альянсу" є маловідомий Володимир Ликов, який володіє московським ТОВ "Петра Ойл", створеним у 2014 році. Ця структура в 2016 році викупила (через київський офіс ДП "Союз реалізаторів") у державного Укрексімбанку право вимоги боргу в розмірі 236 млн гривень у структур Сергія Курченка - СЄПЕК "Медіа Інвест" і "Ілоніт ТВ".

Борг утворився в 2013 році після отримання структурами Курченка кредиту в $160 млн на купівлю медіа-групи UMH у екс-голови Адміністрації президента Бориса Ложкіна. Після викупу права вимоги боргу структури Курченка - "Петра Ойл" з одного боку і СЄПЕК "Медіа Інвест" і "Ілоніт ТВ" з іншого - уклали мирову угоду. Таким чином, Курченко через "Петра Ойл" позбувся великого боргу перед держбанком.

Нагадаємо, більшість українських підприємств на окупованих територіях Донбасу потрапили під контроль компанії Курченка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram