ГоловнаЕкономікаБізнес

Китайці купили частину "Роснефти"

Компанія CEFC викупила більшість акцій у консорціуму Glencore-QIA.

Китайці купили частину "Роснефти"
Фото: EPA/UPG

Китайська компанія CEFC купує 14,16% акцій "Роснефти" в консорціуму, до якого входять швейцарська Glencore і катарський інвестфонд QIA. При цьому Glencore і QIA збережуть частки в капіталі "Роснефти", в розмірі 0,5% і 4,7% відповідно.

Про це пише РБК із посиланням на повідомлення Glencore, опублікованому на сайті Лондонської біржі.

Акції продадуть за середньою ціною за останній місяць з надбавкою близько 16%.

Голова "Роснефти" Ігор Сечін підтвердив угоду, заявивши, що в компанії раді входженню китайської компанії до складу акціонерів.

"Для нас це серйозна подія, яка загалом формує в остаточному вигляді акціонерну структуру компанії. Ми раді, що це стала саме китайська корпорація. Ми сподіваємося на те, що цей партнер дасть можливість отримання синергії від співпраці", - сказав Сечін в інтерв'ю телеканалу "Росія 24".

Сєчін також пояснив, що більшу частину купленого наприкінці 2016 року пакета акцій "Роснефти" (19,5%) консорціум Glencore і QIA придбав на позикові кошти, але останнім часом обслуговувати кредит стало занадто дорого. "Волатильність на фінансових ринках призвела до серйозної девальвації долара до євро, і витрати на обслуговування цього кредиту стали доволі серйозними. У зв'язку з цим консорціум у складі катарського фонду і Glencore вирішив знайти додаткового партнера для того, щоб забезпечити пряме володіння цими акціями без кредитного навантаження", - пояснив Сечін.

CEFC і "Роснефть" - партнери з розвідки та видобутку нафти в Східному і Західному Сибіру, в них також підписаний контракт на поставку російської сирої нафти.

Китайська енергетична компанія CEFC була створена в 2002 році і працює в сферах енергетики і фінансових послуг. На сайті компанії зазначено, що вона прагне до підвищення свого впливу в енергетичній промисловості і, слідуючи державній енергетичній стратегії, завойовує вітчизняний і зарубіжний ринки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram