ГоловнаЕкономікаБізнес

Holtec запропонував створити в Україні виробництво малих реакторів

До проекту залучено харківський "Турбоатом". 

Holtec запропонував створити в Україні виробництво малих реакторів
Фото: holtecinternational.com

Американська компанія Holtec International запропонувала налагодити в Україні виробництво малих модульних реакторів для атомних електростанцій.

Про це повідомив журналістам у четвер на церемонії відкриття нового заводу Holtec у штаті Нью-Джерсі президент ДП НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський, пише "Укрінформ".

"Є дуже цікава пропозиція, яку зробив президент Holtec International Кріс Сінгх нашому президенту Петру Порошенку - створити в Україні хаб з розповсюдження в Європу, Азію та Африку малих модульних реакторів з локалізацією виробництва і дуже великої кількості обладнання на українських підприємствах", - зазначив керівник "Енергоатому".

Йдеться про реактори SMR-160, і до цієї справи вже залучено українське підприємство "Турбоатом", яке має в своїй лінійці турбіни, що підходять для цього проекту. "Є також можливість залучити інші українські підприємства", - сказав Недашковський.

Він назвав виробництво малих модульних реакторів "надзвичайно перспективним" напрямком у будівництві атомних електростанцій. "Ці реактори мають підвищений рівень безпеки за рахунок того, що на них застосовуються пасивні системи безпеки, тобто, без насосного обладнання, арматурного та багато іншого, що вимагає зовнішнього електропостачання", - пояснив глава українського підприємства.

"Цей проект уже концептуально розроблений, і початок процесу його ліцензування очікується вже наступного року, а старт активної фази будівництва - приблизно 2023 року. Ми вважаємо, що для України цей проект дуже цікавий і перспективний", - наголосив Недашковський.

Потреба в малих модульних реакторах після 2025 року, за його словами, оцінюється загалом приблизно в один трильйон доларів.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram