ГоловнаЕкономікаДержава

Усі енергетичні ринки живуть у формульному підході, - Землянський

"Формульне ціноутворення на газ є вимогою міжнародних фінансових організацій".

Усі енергетичні ринки живуть у формульному підході, - Землянський

Усі енергетичні ринки живуть у формульному підході, це стосується не тільки ринку вугілля або газу, а й ринку нафтопродуктів і зрідженого газу. Про це в ефірі 112 каналу заявив експерт із питань енергетики Валентин Землянський.

"Усі формули по суті справи, по суті своїй, ідентичні. Вони прив'язуються до зовнішніх ринків. Там, до Середземноморського узбережжя, до Роттердаму, до котирувань Плацу. Тобто до біржових котирувань. Плюс премія, якщо ми говоримо про автомобільний газ і нафтопродукти, або плюс доставка, якщо ми говоримо про вугілля і говоримо про газ", - сказав Землянський.

За словами експерта, різниця між газовою та вугільною формулами лише у впливі на тарифи для населення. "Різниця, якщо ми будемо брати вугільну та газову формулу, в тому, що вугільна формула визначає ціну на вугілля для промислових споживачів - Роттердам+, а Дюссельдорф+ визначає ціну для нас з вами, тобто він безпосередньо впливає на тарифи. Усередині принцип однаковий, тому що в газову формулу точно так само включена доставка від дюссельдорфської біржі до кордону України, незважаючи на те, що газ видобувається в Україні. Це принцип ринкового ціноутворення для будь-якого виду енергоносіїв, який використовується всередині країни", - зазначив він.

Валентин Землянський наголосив, що поточна ситуація пов'язана з тим, що Україна не видобуває необхідний обсяг енергоресурсів для забезпечення власних потреб.

Експерт також зазначив, що формульне ціноутворення на газ є вимогою міжнародних фінансових організацій. "Що стосується ціноутворення на газ, це були домовленості, вони були передбачені в меморандумі з МВФ, і воно викристалізувалося в 2015 році, з моменту приходу Гройсмана", - зазначив Землянський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram