ГоловнаЕкономікаДержава

В Україні найнижчі тарифи на електроенергію серед європейських країн, - глава НКРЕКП

Тарифи були затверджені в 2015 році і не пов'язані з методикою визначення оптових цін.

В Україні найнижчі тарифи на електроенергію серед європейських країн, - глава НКРЕКП
Голова НКРЕКП Дмитро Вовк
Фото: Антикор

Голова Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Дмитро Вовк спростував звинувачення з боку НАБУ в тому, що формула Роттердам+ впливає на тарифи для населення.

"Змушений розвіяти поширений міф, що нібито через запровадження прозорого та логічного підходу до визначення оптових цін на електроенергію зросли тарифи на електроенергію для населення", - заявив він в інтерв'ю виданню "Новое время".

Глава НКРЕКП підкреслив, що тарифи для населення були затверджені ще в 2015 році, і вони не пов'язані з методикою визначення оптових цін.

"Тарифи на електроенергію для населення на сьогодні одні з найнижчих серед розвинених країн світу і Європи. За даними Євростату середнє значення в 28 країнах Євросоюзу близько 20 євроцентів/кВт*год, що відповідає 6 грн/кВт*год, в Україні вище 1.6 грн/кВт*год для населення немає. Часто апелюють, що нібито за наявності атомної енергетики тарифи можуть бути нижчими. Але приклад Франції говорить про протилежне - за вищої ніж в Україні частки АЕС у виробництві тарифи для населення близько 5 грн/кВт*год, що в рази вище ніж в Україні; і забувають, що соціальний захист - завдання уряду", - сказав він.

За словами Вовка, шукати причини атак на комісію варто серед тих, хто має природний конфлікт інтересів, а саме великий бізнес з коротким горизонтом, який хоче "все і відразу", "а завтра хоч потоп" і були помічені в "лобіюванні ексклюзивних умов для себе".

"У ЗМІ більш ніж достатньо розслідувань щодо феросплавних заводів, які в 2012-2013 роках єдині отримували несправедливі знижки, а в 2016-му робили такі спроби повторно, постійно звертаючись з ультиматумами у формі меморандумів до уряду і комісії", додав глава Нацкомісії.

Як повідомлялося, в середині серпня НАБУ провело обшук в НКРЕКП у справі "Роттердам+". Кримінальне провадження за схемою "Роттердам+" внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань 24 березня 2017 року, його кваліфіковано за ч. 2 ст. 364 КК України (Зловживання владою або службовим становищем).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram