ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна вийшла зі спільного з Росією і Казахстаном підприємства "УкрТВС"

Українську частку приватизовано за 47,8 млн гривень.

Україна вийшла зі спільного з Росією і Казахстаном підприємства "УкрТВС"
Контейнер для перевозки ядерных материалов
Фото: infcis.iaea.org

Фонд державного майна 30 серпня продав 33,3% акцій приватного акціонерного товариства "Спільне українсько-казахстансько-російське підприємство з виробництва ядерного палива" ("УкрТВС") за 47,8 млн гривень.

Стартова ціна пакета становила лише 921 тис. грн, на нього претендували шість компаній. Хто саме придбав держакції, поки що не повідомляють.

Українсько-казахстансько-російське закрите акціонерне товариство "УкрТВС" було створено і зареєстроване в Україні у вересні 2001 року. Його учасниками стали Фонд держмайна України, "Казатомпром" і "ТВЕЛ" у рівних частках. "УкрТВС" створили з метою забезпечення українських АЕС з реакторами типу ВВЕР-1000 ядерним паливом, для вдосконалення і розвитку ядерного паливного циклу України, Росії та Казахстану, збереження і розвитку наявних, створення нових виробничо-технічних і технологічних зв'язків між підприємствами України, Росії та Казахстану.

Казахстан мав виробляти паливні таблетки, Україна - цирконієвий прокат і комплектуючі вироби для тепловидільних елементів і збірок, а Росія - здійснювати остаточну збірку ТВЕЛ і ТВЗ.

Заявлених цілей не досягнуто, виробництво ядерного палива налагодити не вдалося.

Зараз Україна купує його в російської "ТВЕЛ" і американської корпорації Westinghouse.

В Україні експлуатують 15 енергоблоків, оснащених водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram