ГоловнаЕкономікаДержава

Гройсман про ситуацію на ринку зрідженого газу: Це диверсія проти України

"Різке підвищення ціни на зріджений газ має всі ознаки змови", - упевнений прем'єр.

Гройсман про ситуацію на ринку зрідженого газу: Це диверсія проти України
Фото: Владислав Мусиенко

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман доручив профільним відомствам вивчити причини підвищення ціни на зріджений газ, а також вжити заходів для зниження вартості палива і підтримки конкуренції на ринку.

Про це повідомляють на сайті Кабінету Міністрів.

"Я хочу, щоб служби, від кого це залежить, навели лад на ринку автомобільного газу. Різке підвищення ціни на зріджений газ має всі ознаки змови. Ринок лихоманить. Це диверсія проти України. Ми повинні захистити внутрішнього споживача - пересічних громадян", - заявив Гройсман.

За даними Фіскальної служби, за 8 місяців цього року обсяг імпортованого газу збільшився на 70 тис. тонн порівняно з аналогічним періодом минулого року і перевищив 600 тис. тонн. При цьому, незважаючи на стрімке зростання ринку, спостерігається брак інфраструктури для створення запасів палива.

Одночасно протягом останнього року значно скоротилася кількість трейдерів, що постачають зріджений газ із Росії, звідки надходить найбільша кількість цього виду палива. Усе це разом і призвело до різкого збільшення ціни на автомобільний газ у період пікового попиту на нього.

"Перше завдання - протягом декількох тижнів стабілізувати ситуацію. На 15 вересня мають отримати іншу цінову картинку на ринку зрідженого газу. Я пропоную міністру енергетики Ігорю Насалику скликати міжвідомчу комісію з питань палива і напрацювати всі рішення з цього приводу. Віце-прем'єр-міністра Володимира Кістіона прошу опрацювати максимально швидке проходження всіх процедур, включаючи перевалку і транспортування палива. І окремо - ДФС і поліцію - проаналізувати уважно всіх учасників ринку, особливо несумлінних трейдерів", - підкреслив Гройсман.

Він також доручив протягом тижня провести нараду на рівні віце-прем'єр-міністрів і внести комплексну пропозицію для врегулювання ситуації.

Нагадаємо, з кінця липня по 28 серпня ціна автогазу у великих мережах у Києві зросла в середньому на 5 грн/л і перевалила позначку 16,5 грн/л. Це рекордні ціни для України. Попередній пік - 13,2 грн/л - було зафіксовано у вересні 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram