ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ ввів в обіг монету до 60-річчя запуску першого супутника Землі

Виготовлена монета з нейзильберу, її номінал - 5 гривень, тираж - 50 тис. штук.

Національний банк України ввів в обіг пам'ятну монету "60-річчя запуску першого супутника Землі", яка стане першою в тематичній серії "Україна космічна".

Про це повідомляє прес-служба НБУ у Фейсбуці.

Монета присвячена запуску першого штучного супутника Землі, який відбувся 4 жовтня 1957 року і став початком космічної ери людства. У його створенні та запуску брали участь українські вчені та конструктори на чолі з основоположником практичної космонавтики Сергієм Корольовим.

Фото: Прес-служба НБУ

Супутник випромінював радіохвилі на двох частотах, що дозволило вивчати верхні шари іоносфери. Радіоаматори всього світу стежили за його звуковими сигналами. Супутник можна було спостерігати як зірку першої величини - навіть неозброєним оком.

На аверсі монети на дзеркальному тлі з використанням тамподруку розміщено кольорове зображення планети Земля, навколо якої супутник зробив 1440 обертів (близько 60 млн км), щоб 4 січня 1958 року загубитися в безкрайніх просторах космосу. На реверсі - зображення супутника. Це була куля діаметром 58 см, вагою 83,6 кг. Космічний апарат був оснащений чотирма променевими антенами завдовжки 2,4 і 2,9 метра для передачі сигналів.

Виготовлена монета з нейзильберу, її номінал - 5 гривень, тираж - 50 тис. шт. Ціна пам'ятної монети - 43 гривні.

Нагадаємо, найкращою монетою року у 2016-му в Україні визнали 20-гривневу монету "Щедрик".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram