ГоловнаЕкономікаБізнес

Колишній член НКРЕКП оцінив дохід енергокомпаній від схеми "Роттердам +" на 15 млрд гривень

Приблизно 80% цієї суми отримала компанія ДТЕК Ріната Ахметова. 

Колишній член НКРЕКП оцінив дохід енергокомпаній від схеми "Роттердам +" на 15 млрд гривень
Фото: business-tv.com.ua

Колишній член Національної комісії держрегулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Андрій Герус заявив, що з травня 2016 року теплогенерувальні компанії України додатково отримали від запровадження  формули "Роттердам+"  понад 15 млрд грн. Про це пише LIGA.net.

За підрахунками Геруса, приблизно 80% цієї суми отримала компанія ДТЕК Ріната Ахметова. Решта дісталася державній "Центренерго" і "Донбасенерго", яку пов'язують з Олександром Януковичем.

Згідно з методикою, вартість вугілля обчислюється за формулою "ціна вугілля в портах Амстердам - Роттердам - Антверпен (АРА) плюс вартість його доставки в Україну". Ціна вугілля, розрахована за такою методикою, закладається у вартість електроенергії, яку відпускають ТЕС. 70% потужностей теплових станцій є у власності ДТЕК, решта належить "Центренерго" і "Донбасенерго". Цю методику застосовують до всього вугілля, яке йде на ТЕС, зокрема й видобутого в Україні.

У березні 2017 року Національне антикорупційне бюро порушило кримінальне провадження щодо формули "Роттердам+".  Воно кваліфіковано за ч.2 ст. 364 КК України (Зловживання владою або службовим становищем).

Досудовим розслідуванням встановлено, що голова і члени НКРЕКП, використовуючи службове становище, всупереч інтересам служби та діючи в інтересах генерувальних компаній, навмисно, з метою створення умов отримання ГК ТЕС надприбутків, у січні-березні 2016 року під час розробки порядку формування оптової ринкової ціни (" Роттердам + ") забезпечили включення в нього явно необґрунтованої формули, яка збільшувала вартість вугілля. Так вони створили всі необхідні умови для зростання ціни продажу електричної енергії на оптовий ринок.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram