ГоловнаЕкономікаФінанси

Через 3-5 років будемо показувати ПриватБанк покупцям, - в.о. голови правління Пахачук

"Сьогодні ведеться велика робота з приведення банку «до тями»".

Через 3-5 років будемо показувати ПриватБанк покупцям, - в.о. голови правління Пахачук
Фото: Макс Левин

Виконувачка обов'язків голови правління ПриватБанку Галина Пахачук прогнозує, що банк буде готовий до продажу через 3-5 років.

Про це вона розповіла в інтерв'ю виданню "Мінфін".

"Сьогодні ведеться велика робота з приведення банку «до тями», багато судів і так далі. Як можна продавати банк, який позивається з усім світом, щодо якого йдуть судові розгляди? Тільки через 3-5 років можна буде показувати банк потенційним покупцям", - сказала Пахачук.

При цьому вона заперечує, що ПриватБанк можуть розділити на кілька банків.

"І що? Що ми зробимо? Що кому віддамо? Електронний бізнес? Навіщо? Від того, що ми поділимо великий ПриватБанк, який має 2 200 відділень, і замість 2 200 вивісок Привату по всій країні з'являться вивіски «Банк 1», «Банк 2» і так далі, хто і що виграє?" - зазначила Пахачук.

За її словами, управляти банком повинен громадянин України, який зможе ефективно ним управляти. "Теоретично очолити Приват міг би і експат. Але крім досвіду роботи, необхідно відчувати середовище, відчувати колектив, нашу особливість", - додала Пахачук.

Вона також упевнена, що Приват повинен бути домінантним державним банком, але не зі 100% державної частки.

"Наприклад, 49% акцій банку можуть бути виведені на IPO, і тоді капітал банку прийде ззовні, і це буде інша структура капіталу, інша структура ризиків і відповідальності", - пояснила вона.

"Усі чотири держбанки - Ощадбанк, Укрексімбанк, Укргазбанк і ми - не відрізняємося за клієнтським сегментом. Але за масштабами ми набагато перевищуємо всі три держбанки. У нас - різний «розмах крил». Приват при цьому є банком для заощаджень, тому що в наших пасивах більш ніж 60% - це фізичні особи. Комісійні доходи ПриватБанку з лишком покривають адміністративні витрати на утримання, і це унікальна картина і великий успіх. Однак Приват не має хороших процентних доходів, і над цим ми працюємо", - додала Пахачук.

Нагадаємо, в грудні 2016 року ПриватБанк перейшов у державну власність, оскільки попередні власники довели його до неплатоспроможності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram