ГоловнаЕкономікаБізнес

Суд зняв з нафтових компаній Коломойського мільярдний штраф

"Укртатнафта" повинна була заплатити 1 млрд грн, НПК "Галичина" - 326,9 млн грн.

Суд зняв з нафтових компаній Коломойського мільярдний штраф

Господарський суд Києва задовольнив позови компанії "Укртатнафта" (Кременчуцький нафтопереробний завод) і нафтопереробного комплексу "Галичина" про скасування штрафу, накладеного на них за рішенням Антимонопольного комітету за змову на аукціонах.

Про це йдеться в рішеннях суду від 7 серпня.

Йдеться про штраф АМКУ, накладений на "Укртатнафту" та 5 афілійованих із групою "Приват" компаній (ТОВ "Прикарпаттянафтотрейд", "Котлас", "Галнафта", "Гарант-УТН" і ПАТ НПК "Галичина") на загальну суму 1 371,27 млн гривень за узгоджені дії на аукціонах з продажу нафти в березні - липні 2015 року. Зокрема, "Укртатнафту" оштрафували на 1 млрд гривень, НПК "Галичина" - на 326,9 млн гривень.

Суд відхилив твердження АМКУ про пов'язаність між собою всіх учасників торгів.

Нагадаємо, у вересні 2016 року НАБУ порушило справу в зв'язку з утворенням у цих самих компаній боргу перед "Укрнафтою" майже на 8 млрд гривень за закупівлю нафти.

"Після аукціонів, які відбувалися без забезпечення справедливої конкуренції, ПАТ "Укрнафта" реалізувало низці "підприємств-переможців" нафту й інші речовини відповідно до укладених з ними договорів за заниженою вартістю. Надалі ПАТ "Укрнафта" уклало додаткові угоди, якими відстрочено оплату за раніше поставлену нафту на кілька років. У результаті таких дій досі розрахунок з ПАТ "Укрнафта" за поставлену продукцію так і не здійснено, чим завдано збитків державі в особливо великих розмірах - 7 млрд 744 млн 637 тис. грн", - повідомляло НАБУ.

У ПАТ "Укрнафта" державі належать 50% плюс одна акція, якими управляє державна НАК "Нафтогаз України". Решту акцій контролює група "Приват".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram