ГоловнаЕкономікаДержава

На ЧАЕС відновилося будівництво заводу з переробки рідких радіоактивних відходів

Завершальні роботи фінансують із держбюджету.

На ЧАЕС відновилося будівництво заводу з переробки рідких радіоактивних відходів
Фото: chnpp.gov.ua

На проммайданчику Чорнобильської АЕС відновили будівництво заводу з переробки рідких радіоактивних відходів (ЗПРРВ), повідомила прес-служба Мінприроди.

Будівництво заводу здійснювалося коштом міжнародної технічної допомоги за гроші Рахунку ядерної безпеки та було призупинено внаслідок завершення виділеного бюджету. Відновлення та завершення будівництва ЗПРРВ з коштів держбюджету України стало можливим після затвердження скоригованого проекту.

7 серпня за результатами відкритих торгів було укладено договір з компанією "Укрбудмонтаж" на виконання робіт із завершення будівництва та узгодження протипожежних систем з чинною нормативною базою.

2014 року на заводі провели комплексні активні випробування, було отримано окремий дозвіл на експлуатацію ЗПРРВ за умови отримання сертифіката Державної архітектурно-будівельної інспекції. Але для отримання такого сертифіката необхідно виконати додаткові роботи у зв'язку із запровадженням в Україні нових будівельних норм, зокрема з реконструкції систем протипожежного захисту та блискавкозахисту, а також зовнішнього утеплення будівлі ЗПРРВ.

Роботи повинні завершити до травня 2018 року.

Зараз рідкі радіоактивні відходи, а їх понад 20 000 куб. м, зберігають у сховищах, які перебувають на промисловому майданчику ЧАЕС. Після переробки на заводі їх упакують і відправлять на довготривале зберігання на комплекс "Вектор". ЗПРРВ розрахований на переробку відходів протягом 20 років.

Відповідно до комплексної програми виведення Чорнобильської АЕС з експлуатації, завод з переробки рідких радіоактивних відходів є умовою переходу до зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС. ЗПРРВ необхідний для переробки накопичених на Чорнобильській АЕС рідких радіоактивних відходів і тих РРВ, які будуть утворюватися в процесі зняття блоків ЧАЕС з експлуатації. ЗПРРВ перероблятиме відходи тільки об'єктів Чорнобильської АЕС і не призначений для роботи з РРВ інших ядерних об'єктів. Введення заводу в експлуатацію дозволить створити робочі місця для персоналу, який звільняють під час виведення ЧАЕС з експлуатації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram