ГоловнаЕкономікаБізнес

З Росії в липні експортували 270 тис. т вивезеного з Донбасу вугілля

Понад 70% усього нелегально вивезеного з Донбасу вугілля експортують компанії, пов'язані з братами Мельничуками.

З Росії в липні експортували 270 тис. т вивезеного з Донбасу вугілля
Фото: business-tv.com.ua

У липні 2017 р. з Росії відправили на експорт у країни Європи близько 267 тис. т вугілля, нелегально вивезеного з окупованих районів Донецької та Луганської областей. Про це свідчать дані "Російських залізниць" (РЗ) і Федеральної митної служби (ФМС), якими володіє LIGA.net.

Найбільшими експортерами українського вугілля стала компанія "Газ-Альянс", підконтрольна Сергію Курченку. У липні з портів компанія експортувала понад 50 тис. т антрациту. Усі обсяги були нелегально вивезені південноосетинською компанією ЗАТ "Зовнішторгсервіс", які в подальшому були переоформлені на "Газ-Альянс".

Ще одна компанія Курченка - "Петролеум капітал" - експортувала з Росії 32 тис. т вугілля, попередньо вивезеного з Донбасу. Покупців вугілля встановити не вдалося.

Компанія "Російський антрацит" експортувала близько 34 тис. т антрациту. Практично всі обсяги були поставлені на адресу гонконгівської Grecoal Limited, підконтрольній братам Олександру і Сергію Мельничукам.

Ще одна компанія, співвласником якої є Олександр Мельничук, ТОВ "Вугільні технології", експортувала близько 15 тис. т антрациту в липні.

На адресу Yorkland Merchants Limited (зареєстрована в Гонконгу в жовтні 2016 р.) в липні було поставлено понад 29 тис. т українського антрациту. З цього обсягу безпосередньо "РЗ Логістика" поставили офшорній компанії 9 тис. т.

Російський ТД "Антрацит", що перебуває під українськими санкціями, вивіз з Росії понад 31 тис. т вугілля. Усі обсяги поставлені для Сarbon and Natural Resources corp Ltd. ТД "Антрацит" зареєстровано на жителя Ростовської області Олександра Носка.

З липня ЗАТ "Зовнішторгсервіс" припинило проходити за накладними РЗ як імпортер вугілля з тимчасово окупованих територій. При цьому компанія продовжує постачати на окуповані території Донбасу коксівне вугілля та залізну руду. Також компанія вивозить готову металопродукцію.

Як зазначає видання, більш ніж 70% усього вугілля, нелегально вивезеного з окупованих районів Донбасу в Росію, надалі експортують лише дві компанії, пов'язані з братами Олександром і Сергієм Мельничуками. Перший працює в "ЛНР" "заступником міністра енергетики", другий легально торгує вугіллям у підконтрольній Україні.

З 2016 року з окупованих територій у Росію вивезли близько 940 тис. т антрациту на суму $36 млн і ще близько 95 тис. т інших марок вугілля на $8 млн.

Як повідомляли, у статистиці митниці РФ виявилися дані про завезення антрациту з "ДНР" і "ЛНР". У травні 2017 року в Ростовську область РФ з України надійшло 58,652 тис. тонн антрациту, в січні-травні - 236,568 тис. тонн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram