ГоловнаЕкономікаДержава

Аукціон з продажу 25% акцій "Одесаобленерго" перенесли через відсутність заявок

Аукціон був запланований на вівторок зі стартовою ціною лота - 631,3 млн гривень.

Аукціон з продажу 25% акцій "Одесаобленерго" перенесли через відсутність заявок
Фото: Лиманская правда

Фонд держмайна не отримав жодної заявки від потенційних покупців на аукціон з купівлі 25% держпакету акцій ПАТ "Одесаобленерго", запланований на 15 серпня.

Про це повідомив перший заступник голови правління "Української біржі" Євген Комісаров, передає "Інтерфакс-Україна".

На початку липня 2017 року Фонд оголосив, що буде продавати державні акції обленерго і енергогенеруючих компаній на біржових аукціонах. ФДМ планував 15 серпня провести торги на УБ з продажу 25% акцій "Одесаобленерго" зі стартовою ціною - 631,3 млн грн.

Раніше уряд відмовився підтримати запропонований НКРЕКП варіант впровадження стимулювального RAB-регулювання, що могло вплинути на інтерес інвесторів до обленерго, пише "Апостроф".

На думку екс-члена НКРЕКП Володимира Євдокимова, привабливість активів можна було б підвищити за рахунок запровадження стимулювального регулювання (RAB-регулювання). Раніше експерт заявляв, що воно могло б стати передумовою успішного проведення приватизації.

"Це одна з передумов ефективної приватизації. Без цього приватизації не буде взагалі. Введення RAB-регулювання буде привабливим для інвесторів, тому що інвестор буде розуміти і знати, за що він купує, і коли йому повернуться вкладені кошти. Інвестор буде знати, що є механізми повернення інвестицій", – сказав він.

"Компаніям впровадження RAB-регулювання необхідне, зокрема, під час приватизації, як гарантія захисту інвестицій інвестора", - відзначає член Стратегічної Ради ГО "Київський інститут енергетичних досліджень", член Коаліції "Енергетичні реформи" Світлана Голікова.

"RAB-регулювання важливе, насамперед для того, щоб у електророзподільних компаній був якийсь нормальний горизонт планування, три роки або п'ять років, і нормальні правила гри, які не будуть змінюватися, якими б вони не були", - зазначає керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій.

16 серпня на фондовій біржі "Іннекс" з продажу блокпакета ПАТ "Донецькобленерго" зі стартовою ціною - 143,8 млн грн, на "Українській міжбанківській валютній біржі" з продажу блокпакету ПАТ "Донбасенерго" зі стартовою ціною - 669,2 млн грн, на біржі "Перспектива" з продажу блокпакету ПАТ "Сумиобленерго" (стартова ціна - 370,2 млн грн).

18 серпня заплановано два аукціони на біржі ПФТС: з продажу блокпакету ПАТ "ДТЕК Західенерго" за стартовою ціною - 347,6 млн грн та ПАТ "Київенерго" зі стартовою ціною - 759,6 млн грн.

31 серпня на ПФТС заплановані ще два аукціони: з продажу 25% акцій ПАТ "ДТЕК Дніпрообленерго" зі стартовою ціною - 728,2 млн грн та ПАТ "ДТЕК Дніпроенерго" зі стартовою ціною - 728,2 млн. грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram