ГоловнаЕкономікаФінанси

Влада вирішила визначити правовий статус Bitcoin в Україні

У світі є різні підходи до регулювання угод із криптовалютою.

Влада вирішила визначити правовий статус Bitcoin в Україні
Фото: EPA/UPG

Фінансові регулятори в Україні вирішили виробити спільну позицію щодо правового статусу Bitcoin в Україні та його регулювання.

"Для вироблення спільної позиції щодо правового статусу Bitcoin і його регулювання Національний банк почав діалог із Міністерством фінансів, Державної фіскальною службою, Державною службою фінансового моніторингу, Національною комісією з цінних паперів і фондового ринку, а також Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг. За участю зазначених державних установ це питання буде розглядатися на найближчому засіданні Ради з фінансової стабільності, яке планують провести до кінця серпня", - повідомляють на сайті Національного банку.

Зараз Bitcoin не має певного правового статусу в Україні. НБУ відзначає, що в світі є різні підходи до регулювання угод з Bitcoin.

У низці країн офіційно дозволені операції з Bincoin. Зазвичай вони розглядаються як товар або інвестиційний актив і для цілей оподаткування підпорядковані відповідному законодавству. У деяких країнах Bitcoin визнають розрахунковою грошовою одиницею.

Наприклад, законодавство ЄС сьогодні класифікує Bitcoin як "цифрове представлення вартості, не підтверджене центральним банком або державним органом і не прив'язане до юридично встановленим валютним курсам, яке може використовуватися як засіб обміну для покупки товарів і послуг, їх передачі та зберігання і може набуватися в електронному вигляді". При цьому обмін традиційними валютами на одиницю Bitcoin звільняється від сплати податку на додану вартість.

В Ізраїлі Bitcoin не підпадає під юридичне визначення валюти ні як фінансове забезпечення, ні як оподатковуваний актив. Щоразу, коли Bitcoin продається, продавець повинен сплатити податок на приріст капіталу.

Народний банк Китаю вважає Bitcoin віртуальним товаром, а не валютою, і його продаж може обкладатися ПДВ.

В Японії Bitcoin визнається цінністю, подібною до активів (asset-like values). Його продажі обкладаються японським аналогом ПДВ.

В Австралії Bitcoin розглядається як власність, а транзакції з ним - як бартер.

У Канаді Bitcoin узагалі визначається як "нематеріальний актив", а транзакції з ним - також як бартер.

"Таким чином, у різних країнах Bitcoin класифікують по-різному - як віртуальну валюту, грошовий сурогат, нематеріальну цінність, віртуальний товар тощо. Зі свого боку, Національний банк України поки що офіційно не підтримує жодного з наведених визначень", - підсумували в НБУ.

Нагадаємо, Bitcoin - це віртуальна цифрова валюта, якою можна розплачуватися в інтернеті. Її "монети" може виробляти будь-хто за допомогою доступного в інтернеті програмного коду. Видобувають, або "майнять", Bitcoin за допомогою комп'ютерних обчислень, і шанси на успіх тим вище, чим більші обчислювальні потужності комп'ютера. Тому майнери створюють спеціальні "ферми" з комп'ютерної техніки.

Bitcoin нічим не забезпечені, їх цінність умовна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram