ГоловнаЕкономікаДержава

НКРЕКП запропонувала оптимальну ставку для RAB-регулювання, - експерт

Згідно з методологією RAB-регулювання, компанія зобов'язана 50% отриманого прибутку реінвестувати в модернізацію мереж.

НКРЕКП запропонувала оптимальну ставку для RAB-регулювання, - експерт
Фото: arkoplast.com

Національна комісія, що здійснює регулювання електроенергетики і комунальних послуг, встановила оптимальну ставку прибутковості (12,5%) на вкладений капітал у рамках впровадження стимулюючого тарифоутворення (RAB-регулювання). Таку думку в інтерв'ю кореспонденту "Енергореформи" висловив екс-член НКРЕКП Володимир Євдокимов, пишуть "Українські новини".

"Я підтримую ту ставку, яку на сьогодні запропонувала Комісія", - заявив Євдокимов.

За його словами, введення стимулюючого регулювання підвищить привабливість активів обленерго:

"Введення RAB-регулювання буде привабливе для інвесторів, тому що інвестор розумітиме і знатиме, коли йому повернуться вкладені кошти. Інвестор буде знати, що є механізми повернення інвестицій", - сказав він.

На думку експертів, ставка на вкладені кошти залежить від рівня інфляції в країні і вартості позикового капіталу. Згідно з методологією RAB-регулювання, компанія зобов'язана 50% отриманого прибутку реінвестувати в модернізацію мереж, що дозволять знизити втрати електроенергії і збільшити якість послуг для споживачів. Це основна відмінність від існуючої системи, коли обленерго не зацікавлені працювати ефективно та вкладати в розвиток мереж, а з точністю навпаки - прагнуть "роздути" свої витрати, щоб отримати більший прибуток.

Як повідомив раніше голова НКРЕКП Дмитро Вовк, регулятор повністю завершив формування нормативної бази для впровадження стимулюючого тарифоутворення для дистрибуції електроенергії і передачі магістральними мережами. На його думку, перехід на стимулююче регулювання дозволить залучати інвестиції, підвищити енергоефективність, надійність і якість послуг, а надалі і знизити тарифи.

Розгляд рішень щодо переходу конкретних компаній можливе винятково після проведення відкритих слухань з обов'язковим залученням місцевої влади, наголосив Вовк.

RAB-регулювання або стимулююче тарифоутворення - система довгострокового тарифоутворення, основною метою якої є залучення інвестицій у розвиток і модернізацію електричних мереж. Ця система широко застосовується в Європі.

Європейський Союз у 2002 році зобов'язав країни Східної Європи застосовувати RAB під час встановлення тарифів для природних монополій і на RAB-регулювання перейшли Чехія, Словаччина, Угорщина, Польща, Румунія, Болгарія та низка інших держав.

Від України ЄС чекає відповідних кроків - впровадження RAB-регулювання передбачено Угодою про асоціацію України з ЄС в частині імплементації Директиви 2009/72/ЄС, а також Енергетичною стратегією України до 2035 р.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram