ГоловнаЕкономікаБізнес

Суд скасував передачу "Укрзалізниці" у підпорядкування Мінекономіки

Омелян заявив, що залізниця повертається додому.

Суд скасував передачу "Укрзалізниці" у підпорядкування Мінекономіки
Фото: Макс Требухов

Окружний адміністративний суд Києва 4 серпня визнав незаконною і скасував постанову уряду від 18 січня 2017 року про передачу "Укрзалізниці" у підпорядкування Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

Про це повідомив міністр інфраструктури Володимир Омелян.

"Сьогодні представники Мінінфраструктури отримали судове рішення, згідно з яким суд визнав незаконним рішення КМУ про передачу ПАТ "Укрзалізниця" з підпорядкування Мінінфраструктури. Відповідну постанову ухвалено сьогодні Окружним адміністративним судом Києва, який визнав незаконною і нечинною постанову уряду від 18.01.2017 №52 "Про внесення змін до статуту ПАТ "Укрзалізниця". Також суд дійшов висновку про протиправність дій Мінекономрозвитку в частині підготовки та внесення на розгляд уряду проекту зазначеної постанови. Судом встановлено численні порушення законодавства, зокрема неузгодженість проекту постанови із зацікавленими органами влади, проведення правової експертизи Мін'юсту. Крім того, проект не розглядався на засіданні урядового комітету і не включався до порядку денного чергового засідання КМУ. За результатами судового розгляду суд визнав виключне право Мінінфраструктури на розробку проектів актів про внесення змін до статуту ПАТ "Укрзалізниця" як міністерства, компетенція якого у таких питаннях є домінуючою", - написав він у фейсбуці.

"Після набуття чинності такого судового рішення Укрзалізниця повернеться додому", - додав він.

Нагадаємо, що на початку 2017 року між міністром Омеляном і керівником УЗ Войцехом Бальчуном спалахнув відкритий конфлікт. Керівництво Кабміну стало на бік топ-менеджера залізниці і вивело її з підпорядкування Омеляна. Після цього він регулярно скаржився на роботу Бальчуна як у ЗМІ, так і в особистому фейсбуці.

5 червня закінчився термін річного контракту Бальчуна, але в УЗ заявили, що уряд не ініціює його звільнення, тож термін дії контракту автоматично вважається продовженим до 5 червня 2019 року.

Наприкінці червня прем'єр Володимир Гройсман, який раніше виступав з підтримкою роботи Бальчуна, дещо змінив свою позицію. Він зазначив суперечливість інформації про результати роботи польського менеджера і пообіцяв викликати поляка для звіту перед урядом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram