ГоловнаЕкономікаДержава

Стимулююче тарифоутворення є частиною енергетичної політики ЄС, - експерт

Питання впровадження стимулюючого тарифоутворення розглядають з 2013 року.

Стимулююче тарифоутворення є частиною енергетичної політики ЄС, - експерт
Фото: Макс Левин

Впровадження стимулюючого тарифоутворення (RAB-регулювання) для обленерго передбачено стратегічними документами ЄС, Коаліційною угодою і Програмою діяльності уряду. Про це заявив голова Асоціації операторів розподільчих електромереж Віталій Григоровський, пише "Обозреватель".

"Директива 2009/72/ЄС прямо говорить про принципи стимулювання при реалізації тарифної політики. Оскільки Україна стала на шлях синхронізації своєї енергосистеми з європейською, перехід на стимулююче тарифоутворення для розподільчих компаній є питанням часу. Необхідність введення RAB-регулювання передбачена і в Коаліційній угоді, і в Плані заходів щодо виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України, і в Стратегії сталого розвитку «Україна-2020 і в проекті нової енергостратегії України до 2035 року", - поінформував експерт.

Віталій Григоровський наголосив, що спроби впровадження RAB-регулювання в українській енергетиці робили і раніше, але в силу різних обставин практичне рішення постійно відкладали.

"Питання впровадження стимулюючого тарифоутворення розглядають з 2013 року, але з певних причин відкладають. Перша спроба переходу на RAB була зроблена НКРЕКП у 2013 році, тоді ставку прибутковості пропонували в 0%. Жодна з компаній дистрибуції не змогла прийняти такі умови. Пізніше кілька спроб робили в 2016 році, проте терміни постійно переносила НКРЕКП, і тепер регулятор орієнтує енергокомпанії на новий термін переходу на RAB - з січня 2018 року", - сказав він.

"Ситуацію визначає незадовільний технічний стан електромереж. Перехід на RAB-регулювання дозволить створити механізм інвестування на підтримку і розвиток розподільних мереж, що, своєю чергою, суттєво підвищить надійність і безпеку поставок електроенергії споживачам, а також знизить величезні втрати електроенергії в мережах", - запевнив Григоровський.

Стимулююче тарифоутворення або RAB-регулювання - система довгострокового тарифоутворення, основною метою якої є залучення інвестицій у розвиток і модернізацію електричних мереж. Ця система широко застосовується в Європі.

Вперше методика тарифоутворення на основі регульованої бази інвестованого капіталу (RAB) була застосована в Великобританії наприкінці 1980-х рр. У середині 1990-х на RAB-регулювання перейшла більшість країн Західної Європи, Канада, США, Австралія. Європейський союз у 2002 році зобов'язав країни Східної Європи застосовувати RAB при встановленні тарифів для монополій і на RAB-регулювання перейшли Чехія, Словаччина, Угорщина, Польща, Румунія, Болгарія та низка інших держав.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram