ГоловнаЕкономікаДержава

В Україні вже місяць не працюють "обнальні" схеми, - ЗМІ

В Україні вже місяць не працюють "обнальні" схеми, - ЗМІ
Фото: Пресс-центр СБУ

Державна фіскальна служба України повністю припинила діяльність тисяч посередників, які раніше пропонували підприємствам послуги переведення в готівку коштів за допомогою махінацій з ПДВ. Про це пише "Деловая столица".

"У багатьох столичних підприємств, які виплачували своїм робітникам зарплату "в конвертах", у серпні виникнуть проблеми з виплатами. Накопичені на рахунках прибутки нікуди дівати - власники бізнесу скаржаться, що звичні канали купівлі кешу закрилися. "Моя бухгалтер пропонує більшу частину зарплати починати платити "на біло", поки що іншого виходу не бачимо", - пояснив один з власників рекламного агентства. Крім того, доводиться офіційно оформляти людей у штат, інакше ДФС блокує податкові накладні компанії... Епоха "обналу", що існувала стільки, скільки працює бізнес в Україні, схоже, добігла кінця", - повідомляє видання.

Тіньовий ринок "обнальних" операцій закрився після того, як 3 липня 2017 року податківці запустили автоматичну систему блокування ризикових накладних. За найскромнішими оцінками, ДФС перенаправила з "чорного ринку" в держбюджет мінімум 1,5 млрд грн.

Опитані "Деловой столицей" найбільші українські бізнес-асоціації визнають, що не мають фактів, які вказували б, що систему можна обійти.

"Я особисто таких фактів не знаю, поки що не розумію, як, умовно, можна "домовитися". Сигналів або фактів, що є якісь зловживання, у нас поки що немає. Принаймні в системі наших членів ми про це не знаємо і не чули", - заявляє генеральний директор Федерації роботодавців України Руслан Іллічов.

На думку експертів, абсолютно неприховане бажання дискредитувати систему з боку певних сил пов'язане лише з втратою величезних фінансових потоків.

"Ліквідація схем з фіктивним ПДВ сильно зменшує прибутки і б'є по бізнесу тих, хто дійсно користувався такими схемами. Зрозуміло, що багато людей будуть не задоволені системою. Будуть говорити, що вона працює не так погано", - заявляє виконавчий директор Європейської бізнес-асоціації Ганна Дерев'янко.

"Пояснити інформаційну атаку на систему можна банально. У режимі оф-рекордз у бізнес-середовищі говорять про спробу утворення "коаліції" з подальшим виходом на керівництво країни, щоб під приводом масового обурення бізнесу вимагати зупинення системи. На жаль, поодинокі складнощі з реєстрацією накладних на низці підприємств непорівнянні з ефектом, який вже дала система. І всі спроби роздути нульову проблему до рівня глобальної шиті аж надто білими нитками", - резюмує видання.

За інформацією Державної фіскальної служби України, з 3 по 25 липня система моніторингу оцінки ризиків (СМОР) під час реєстрації податкових накладних зареєструвала 13,7 млн податкових накладних/розрахунків коригування. Як зазначив в.о. голови ДФС Мирослав Продан, було заблоковано лише 0,97% від загальної кількості зареєстрованих документів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram