ГоловнаЕкономікаДержава

На ХАЕС до 2025 року планують побудувати третій енергоблок

Фінансування реакторної установки буде відбуватися за рахунок кредитів від чеських банків.

На ХАЕС до 2025 року планують побудувати третій енергоблок
Хмельницкая АЭС
Фото: energoatom.kiev.ua

Хмельницька атомна електростанція планує введення в експлуатацію третього енергоблоку в 2025 році.

Про це 18 липня заявив генеральний директор ХАЕС Микола Панащенко на зустрічі з представниками компанії Deloitte & Touche.

"У цінах станом на 5 травня 2007 року вартість добудови енергоблоків №3 і №4 оцінюється в суму 72,437 млрд гривень, а введення в експлуатацію енергоблоку №3 планується в 2025 році. На сьогоднішній день техніко-економічне обґрунтування відкориговано з використанням реакторної установки чеської компанії Skoda JS і вже пройшло всі експертизи, і може бути затверджено в установленому порядку", - заявив Панащенко.

За його словами, фінансування реакторної установки буде відбуватися за рахунок кредитів від чеських банків.

Також він додав, що більшість робіт і обладнання, необхідного для добудови енергоблоків, буде проводитися на території України.

Панащенко зазначив, що компанія "Турбоатом" (Харків) за свій рахунок вже на 70% виготовила турбіни для енергоблоків №3 і №4.

Раніше "Енергоатом" домовився з компанією UJV Rez (Чехія) про підготовку вихідних даних для коригування техніко-економічного обґрунтування (ТЕО) добудови енергоблоків №3 і №4 ХАЕС.

Нагадаємо, Хмельницька АЕС (ХАЕС) - розташована на території Хмельницької області в місті Нетішин. У складі Хмельницької АЕС працює два енергоблоки (ВВЕР-1000) загальною потужністю 2000 МВт (підключені в 1987 і 2004 роках). Основне призначення станції - покриття дефіциту електричних потужностей у західних областях України.

У травні Україна анулювала домовленості з РФ з добудови ХАЕС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram